Bém obvinil ředitele NK Ježka ze selhání, Ježek nařčení odmítá

Vložil
ČTK
10.08.2008 19:35
Praha

Praha - Pražský primátor Pavel Bém (ODS) dnes obvinil ředitele Národní knihovny (NK) Vlastimila Ježka kvůli vývoji situace ohledně výstavby nové budovy knihovny na Letné z manažerského selhání. Chce, aby z případu vyvodil osobní odpovědnost jako šéf knihovny i při kandidatuře v podzimních senátních volbách. Podle Ježka ale Bém jen pokračuje ve své politice lží; nehodlá rezignovat ani na post ředitele, ani upouštět od kandidatury.

    "Po analýze stanoviska Evropské komise ke kauze nové stavby Národní knihovny mohu sdělit následující: unijní stanovisko jen potvrzuje má opakovaná prohlášení o zásadních pochybeních v zadání mezinárodní soutěže, její evidentní neregulérnosti, manažerském selhání ředitele Ježka a taktéž potvrzuje závěry právníků v expertní komisi k Národní knihovně," uvedl Bém. Od kandidatury na senátora by měl podle něj Ježek upustit, protože je post "spojen s institutem imunity".
    Ježek, který se chystá v Praze 9 kandidovat za lidovce, veškerá obvinění popřel. Podle něj jde o nepravdivé formulace. "Pavel Bém tímto siláckým prohlášením jen pokračuje ve své politice drobnějších i větších lží, kterými provází celou dobu od vyhlášení výsledků soutěže," řekl ČTK. Upozornil, že Evropská komise žádné stanovisko dosud nevytvořila.
    "Pouze neznámý úředník ředitelství vnitřního obchodu EU vytvořil právní názor, který je pro Česko zcela nezávazný. Jediným orgánem, který má právo rozhodovat v konkrétních kauzách, je český antimonopolní úřad," zdůraznil.
    Pozastavil se zároveň na tím, že Bém uvádí, že dokument podrobil analýze. "Pokud ho podrobil analýze, předpokládám, že ho má k dispozici. Dosud jej ovšem k dispozici nemá ani Národní knihovna a, pokud vím, ani ministerstvo kultury. To je velmi zvláštní," dodal.
    Podle Ježka je lež, že právní komise došla ke stejnému závěru. "Každý, kdo se podívá na webové stránky NK nebo magistrátu, ví, že právní komise se shodla na opačném výsledku při svém druhém zasedání. Od druhého zasedání dostali právníci, jmenovaní do komise magistrátem, zřejmě jiné zadání. Od třetího zasedání se právní komise nedohodla na ničem," konstatoval.
    K výzvám primátora k osobní odpovědnosti uvedl: "Jsou to velkohubé řeči, ke kterým se vyjadřovat nebudu. Přes média se začal komunikovat právní názor, který není ani stanoviskem, ani rozhodnutím. Nikdo neví, jak zněl dotaz z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) do Bruselu, a nikdo neví, jak vypadá odpověď," řekl.
    Dodal zároveň, že pokud jde o jeho úmysl kandidovat do Senátu, má Bémovo prohlášení přesně opačný efekt. "Pokud se politik je schopen chovat tak jako Bém, pak je o důvod víc, aby se člověk pokusil takové chování v politice změnit," uvedl.
    Už dříve vedení NK, které je kvůli plánované nové budově s magistrátem v dlouhodobém sporu, uvedlo, že zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele z magistrátu. Knihovna poukazovala na to, že ačkoliv se pražští zastupitelé již dříve předběžně usnesli na prodeji pozemků potřebných k výstavbě nové budovy NK na Letné, prodej se dosud neuskutečnil.
    Spory o novou Národní knihovnu trvají přes rok. Nová budova by měla vyřešit problémy s místem pro uložení knih. Stavbu však brzdí problémy týkající se pozemků, financování i regulérnosti soutěže, z níž vzešel vítězně návrh Jana Kaplického. Ministr kultury Václav Jehlička navíc prohlásil, že na budovu nejsou peníze, projekt byl nepřipraven a pozornost se musí nyní soustředit na revitalizaci Klementina, kde knihovna nyní sídlí. Pro vedení NK ale zůstává stavba nové budovy prioritou.
    Kaplického návrh vybrala mezinárodní porota začátkem března 2007. Hlasování bylo jednomyslné a proslulý architekt zvítězil mezi více než 400 projekty. V říjnu se však okolo návrhu rozhořel spor. Postavili se proti němu pražští zastupitelé ODS.
    ÚOHS tento týden oznámil, že podle Evropské komise soutěž na novou budovu NK byla v rozporu se zákonem a v návaznosti na tento názor zřejmě úřad doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila.
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
11.08.08 07:15
...
Daniel John
11.08.08 10:33
to Šakal
Daniel John
11.08.08 02:54
to daniel John
šárka
11.08.08 03:33
zobrazit všechny komentáře

Související články