Hrad prošel za Klause rekonstrukcemi, kultury dle odborníků ubylo

Zdroj
Petra Duszková
Vložil
ČTK
27.01.2008 11:05
Praha

Praha - Za uplynulých pět let se Pražský hrad dočkal mnoha změn. Podstatnou roli v nich hraje i vkus, který má současný prezident Václav Klaus od svého předchůdce odlišný. Přestože prý nemá ambice zanechávat po sobě významné architektonické stopy, prošla za jeho působení rekonstrukcemi řada památek. Někteří odborníci si však stěžují na konzervatismus v kultuře a nedostatek moderního umění na Hradě.
    Brzy po zvolení nového prezidenta zmizely z Hradu například některé práce architekta Bořka Šípka, který patřil mezi oblíbené výtvarníky Václava Havla. Klausův styl je údajně více konzervativní a tradiční. Chce, aby Hrad co nejvěrněji připomínal éru prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Což zároveň znamená, že ctí tehdejšího hradního architekta Josipa Plečnika. S tím mu pomáhá i jeho manželka Livia, která bdí nad všemi úpravami. "Snažíme se Hrad posouvat ke konzervativnímu duchu," říká k tomu David Šebek z prezidentské kanceláře.
    Právě na konzervatismus a na absenci moderního umění na Hradě si ale někteří odborníci stěžují. "V Havlově éře bylo na Hradě, co se týče hudby, živěji: ne že by vládla velká koncepce, ale nebránilo se různým iniciativám...," říká například hudební publicista Pavel Klusák. Konzervatismus v umění na Hradě kritizovala i nezávislá kurátorka Kaliopi Chamonikola, která dříve pracovala na Správě Pražského hradu.
    Již v roce 2004 musely Hrad opustit dva uznávané festivaly - festival etnické hudby Respect a mezinárodní festival Struny podzimu. Neprodloužení smlouvy potkalo také galerii Leica, která do roku 2004 sídlila v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.
    Klaus naopak v roce 2004 zahájil hudební cyklus Jazz na Hradě či koncerty vážné hudby Hudba Pražského hradu a pokračovala i tradice divadelní přehlídky Letní shakespearovské slavnosti.
    Na jaře 2004 Klaus také otevřel v nově zrekonstruovaných sklepeních Starého královského paláce stálou expozici Příběh Pražského hradu. V další nabídce výstav pak patřily k těm nejzajímavějším výstava malíře Zdeňka Buriana (2005), expozice gotického umění Karel IV., císař z Boží milosti (2006), či loňské výstavy Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic a Emila Filly. Od prosince 2007 je přístupná také výstava Mikoláše Alše.
    Dle historika architektury Zdeňka Lukeše nemá Klaus žádnou ambici zanechávat po sobě na Hradě výrazné architektonické stopy. "Snažili jsme se dělat akce méně okázalé, méně viditelné, ale zato nesmírně potřebné..." říká Klaus. K nejvýznamnějším rekonstrukcím, které za jeho působení v prezidentském úřadě proběhly, patří letos v lednu dokončená rozsáhlá rekonstrukce Ústavu šlechtičen, která trvala v několika etapách 15 let. Po rok a půl trvajících opravách dle návrhů architektů Ladislava Lábuse a Zdeňka Heřmana byla loni v květnu otevřena i Jízdárna Pražského hradu. Objekt se proměnil na multifunkční prostor vhodný i pro koncerty a společenské akce. Rozsáhlou rekonstrukcí prošel i celý komplex Vikárky a předloni se opravený restaurant otevřel návštěvníkům. Od roku 2006 se také opravuje Richterova vila s přilehlou vinicí. K významným stavebním počinům se řadí i přestavba bývalé Lumbeho vily na sídlo prezidenta. Klausovi se do ní nastěhovali v létě 2005.
    Za Klausova působení pokračoval také 15 let trvající spor mezi státem a církví o vlastnictví katedrály sv. Víta. Ve čtvrtek sice zástupci katolické církve a Pražského hradu podepsali dohodu o jejím společném užívání, soudní proces ale ukončen není. Naposledy podala církev odvolání proti rozsudku z loňského září, kdy soud přiřkl katedrálu s přilehlými nemovitostmi státu.
    Změny se nevyhnuly ani prezidentskému sídlu na zámku v Lánech. Jeho zařizování od počátku patřilo k aktivitám první dámy Livie, která zde udělala stovky interiérových úprav.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
na odlehlém místě Hradu?
Pepito
31.01.08 09:03
xxx
radek martisek
01.02.08 07:42
pokora
pepito
02.02.08 09:50
porád to samé
mirko baum
04.02.08 02:32
zobrazit všechny komentáře