Místo dostavby radnice se bude soutěžit na podobu celého náměstí

Vložil
ČTK
14.01.2008 19:45
Praha

Praha - Ze zamýšlené architektonické soutěže na dostavbu pražské Staroměstské radnice bude zřejmě ideová soutěž na podobu celého náměstí. Vypracování jejích podmínek bude předcházet řada dalších věcí včetně stavebního a historického průzkumu prostranství. Je to běh na delší trať, řekl dnes ČTK historik umění Jiří Kotalík, který stojí v čele městské pracovní skupiny, jež vznikla v souvislosti s úvahami dostavět radnici.
    Se staronovou myšlenkou na dostavbu radnice přišla před obecními volbami pražská ODS. Loni hovořili městští politici o mezinárodní architektonické soutěži, která bude vypsána letos. "Podle mého názoru je zcela scestné tomu říkat soutěž na dostavbu Staroměstské radnice. Je to spíše snaha nějakým způsobem odstranit dlouhodobý neujasněný a provizorní stav náměstí," uvedl Kotalík.
    Osnova je podle něho připravena a je otázka času, kdy se proces spustí. Nejprve se shrne vše, čeho se dosáhlo v minulých soutěžích. Od roku 1901 do roku 1967 se jich na dostavbu radnice uskutečnilo sedm, žádná z nich neměla vítěze. Soutěžní návrhy budou podle Kotalíka vystaveny a uskuteční se na toto téma konference.
    Spolu s tím by měl být na náměstí proveden průzkum. Pod plochou, hlavně tam, kde bývalo zbořené radniční křídlo, jsou prý zachovány zbytky původní budovy a středověkých domů ze 14. století. Všichni vědí, že pod plochou a hlavně tam, kde bylo křídlo radnice, jsou zachované zbytky původní radnice. "Jsou to prostě svým způsobem takové české Pompeje. Jejich rozsah a míra zachování jednoznačně ovlivní, co se tam může, nebo nemůže," podotkl Kotalík.
    Na základě všech poznatků budou teprve vypracovány soutěžní podmínky. "Je to spíš revitalizace Staroměstského náměstí," uvedl historik umění. Zahrnovat by měly například to, zda by měl být obnoven Mariánský sloup, nebo ne, podobu dlažby, ale i konání kulturních akcí a trhů a rozsah restauračních předzahrádek. "Jde o  to najít klíč, aby náměstí nebylo jen turistickou atrakcí, ale ideovým středem města a sloužilo lidem," dodal Kotalík.
    Podle ředitele kulturního a památkového odboru magistrátu Jana Kněžínka bude záměr postupu posuzovat městská rada. Odhaduje, že první výsledky by mohly být na podzim.
    Magistrát by se chtěl v případě Staroměstského náměstí vyhnout problému, kterým je nyní případná výstavba nové budovy Národní knihovny na Letné. Studie knihovny vznikla dřív než urbanistický plán celé pláně, na který zatím nebyla vypsána soutěž.
    Na místě zničené části radnice, která nebyla původní, ale pocházela z  19. století, vznikl po válce park. Prostranství je tak vedeno i v územním plánu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články