Seznam památek by měl podle Seitlové přimět radnice k činu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
10.01.2008 17:20
Brno

Brno - Seznam nejohroženějších památek České republiky, který vytvořil Národní památkový ústav, by měl podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové přimět radnice k rychlým a rázným krokům. ČTK dnes řekla, že města mají přímo zákonem danou povinnost v krajním případě, kdy je některá z památek v bezprostředním ohrožení, podniknout základní stavební úpravy třeba i na vlastní náklady.

    "Je na jedné straně hezké, že seznam památek vznikl, na druhé straně se ale musí konat. Je to na bedrech městských úřadů odpovědných za památky," zdůraznila zástupkyně ombudsmana.
    Radnice jsou povinny oslovit vlastníky ohrožených památek, podnítit je k tomu, aby podnikli opravy co nejdříve, nebo jim přispět radou. Pokud není znám majitel zničené památky nebo je historický objekt v ohrožení, musí město zajistit základní opravy.
    Ředitel Národního památkového ústavu Pavel Jerie souhlasí s tím, že by pověřené obce, které mají památkovou péči na starosti, měly být aktivnější. K vyvlastňování poškozených památek, popřípadě k hrazení nejnutnějších úprav objektů radnicemi by se podle něj mělo přistupovat jen v těch nejkrajnějších případech.
    "Spíše chceme, aby radnice jednaly s majiteli památek. Úředníci jim například mohou poradit, kde lze čerpat dotace potřebné na opravy, radnice mohou pomáhat s využitím obnovených budov, nebo přispět na úpravy menším obnosem," uvedl Jerie.
    Seznam nejohroženějších památek v zemi je podle něj důležitý pro investory, kteří mají zájem o koupi a využití historických budov. Úředníci odpovědní za památkovou péči na radnicích by podle něj měli při podobných transakcích napomáhat.
    Seznam nejohroženějších památek je na internetové adrese http://monumnet.npu.cz. Tvoří jej zatím 600 položek. Podle některých odhadů v celé zemi chátrají tisíce staveb, které památkově chráněné buď jsou, nebo by si tuto ochranu zasloužily.
0 komentářů
přidat komentář