Ředitel NTM: Železniční muzeum vznikne na Masarykově nádraží

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.06.2007 15:45
Praha

Praha - Jednou z prioritou nového ředitele Národního technického muzea (NTM) Horymíra Kubíčka je otevření nového Železničního muzea. Dlouho připravované muzeum, jehož zřízení uložila NTM vláda již v roce 2000, má vzniknout v prostoru bývalého železničního depa na pražském Masarykově nádraží. Kubíček o tom dnes informoval novináře. Náklady na vznik muzea jsou podle ministerstva kultury 300 milionů korun, v příštím roce na něj má jít 170 milionů z peněz resortu určených na investice.

Plány na zřízení muzea v prostorách Masarykova nádraží jsou staré několik let, později však bylo toto místo zpochybněno a bývalé vedení NTM plánovalo muzeum lokalizovat mimo Prahu.
Lokalita kolem Masarykova nádraží je totiž v centru Prahy a je velmi lukrativním místem z hlediska developerů. Bývalý ředitel NTM Tomáš Kupec navrhl správci areálu, řediteli Českých drah, směnit pražské depo za bývalé nádraží Děčín-východ a muzeum zřídit tam.
Příslušné vládní usnesení však uvádí konkrétní místo pro muzeum, a to právě bývalé depo Masarykova nádraží. Dnes se však již opět počítá právě s Masarykovým nádražím.
Podle historiků architektury by železniční muzeum v tomto místě bylo významné z několika důvodů. Lokomotivní depo, které na místě bylo od roku 1845, je nejautentičtější dochovaná průmyslová klasicistní architektura na území Prahy a sbírky Železničního muzea jsou dle odborníků jedny z nejkvalitnějších z pohledu celého světa.
Kubíček dnes uvedl, že expozice Železničního muzea budou vznikat ve spolupráci s Národním muzeem a Vojenským historickým ústavem. Ani nové specializované muzeum na vlaky nebude vystavovat veškerý železniční vozový park, který NTM spravuje. Ten nyní čítá asi 120 kusů a stále se rozšiřuje. Všechny své exponáty najednou ale nepředstavuje žádná sbírková instituce na světě.
Podle Kubíčka se lidé také nemusejí obávat toho, že by z dopravní haly v hlavní budově NTM zmizely oblíbené vláčky a vagony - s jejich tamním umístěním se počítá i poté, co bude muzeum po generální rekonstrukci v příštím roce otevřeno.
Podle Kubíčka postavení Národního technického muzea přes rozsah sbírek neodpovídá bohaté a dlouhé tradici české techniky. Jako své poslání vnímá nový ředitel vytvořit z NTM "vlajkovou loď našich technických muzeí" srovnatelnou s postavením Národní galerie v Praze a Národního muzea.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Tak mnoho zdaru!...
šakal
23.06.07 04:08
Děčín - východ by byl lepší
Martin
30.06.07 09:04
Žasnu.....
Pietro
02.07.07 02:30
Hodně štěstí.
Zdeněk
22.08.07 11:33
Muzeum
Otaparni
01.09.07 08:41
zobrazit všechny komentáře

Související články