Opravu Janáčkova divadla v Brně navrhne architekt Černý

Vložil
ČTK
30.05.2007 14:30
Brno

Brno - Opravu Janáčkova divadla v Brně a stavbu sousedících podzemních garáží vyprojektuje architekt Jaroslav Černý. Jako vítěze tendru ho schválili brněnští radní. Podle primátora Brna Romana Onderky je výběr projektanta prvním krokem k dokončení rozsáhlé rekonstrukce, která by měla přijít na asi 1,2 miliardy korun. Onderka to dnes řekl novinářům.
    V Janáčkově divadle se počítá s rekonstrukcí budovy, interiérů a stavbou podzemního parkovacího domu. Garáže mají být umístěny před divadlem na místě, kde je dnes chátrající park s fontánou. Vodní prvek by před divadlem měl zůstat, patrně však změní podobu. Jeho konkrétní podobu určí architekti.
    Investici za více než miliardu korun chce město dokončit v roce 2008 nebo 2009. Z Rooseveltovy ulice by po dostavbě podzemních garáží měly zmizet parkující automobily. Náklady na stavbu zaplatí zčásti město, počítá také se státní dotací. Z ministerstva kultury bylo v minulosti přislíbeno 300 milionů korun, řekl dnes Onderka.
    Rozsáhlá oprava by se měla odehrávat za provozu; podle primátora není možné, aby Janáčkovo divadlo přestalo byť na jedinou sezónu hrát.
    Budova divadla byla postavena v letech 1960 až 1965. Už minulé vedení Brna v čele s ODS upozorňovalo, že objekt byl vybudován z  velmi nekvalitního materiálu a potřebuje opravu. Brno do úprav scény v minulých letech investovalo zhruba 400 milionů korun, za penjíze byla například budova staticky zpevněna a nakoupilo se nové vybavení do interiérů.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tender
Tomas Machovsky
30.05.07 03:09
tender
Tomas Machovsky
30.05.07 04:23
Never more
ano.
31.05.07 12:24
zobrazit všechny komentáře

Související články