Klub Za starou Prahu: Ředitel magistrátních památkářů je diletant

Vložil
ČTK
27.04.2007 12:00
Praha

Praha - Ředitel památkového a kulturního odboru pražského magistrátu Jan Kněžínek je podle ochránců památek z Klubu Za starou Prahu diletant, který svou neodbornost ani neskrývá. Kněžínek vytvořil z odboru natolik suverénní úřad, že ve svých stanoviscích otevřeně přezírá názory Národního památkového ústavu, sdělil dnes ČTK jednatel klubu Richard Biegel. Kněžínek s tím nesouhlasí.

    "Není to pravda. Mohu dát statistiku. Ve více než 95 procentech případů se s Národním památkovým ústavem shodujeme," řekl ČTK Kněžínek. Na výtku klubu, že je diletant, odpověděl, že se na to nedá reagovat.
    Rozhodnutí magistrátního odboru se podle Klubu Za starou Prahu stále častější přiklání k názoru developerů, konkrétně architektů a teoretiků, kteří je zastupují a tvoří většinu v Kněžínkově poradním sboru. "Role tohoto sboru je v současném systému pražské památkové péče klíčová," uvedl klub ve stanovisku.
    Podle Kněžínka je však poradní sbor otevřená sedmnáctičlenná instituce a na zasedáním se vede otevřená demokratická diskuse při hledání stanovisek. Ve sboru má zástupce pražské i ústřední pracoviště Národního památkového ústavu, podotkl ředitel. V magistrátním odboru pracuje 23 vysoce odborných pracovníků památkové péče, dodal.
    Klub však požaduje, aby byl Kněžínek odvolán. Magistrátní památkový a kulturní odbor by se podle stanoviska měl proměnit v úřad, který bude hájit skutečné kulturní a památkové zájmy Prahy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Připomínka k profilu páně Kněžínka
Tomáš Butta
27.04.07 02:03
zobrazit všechny komentáře

Související články