V Česku by se měla do 20 let obnovit většina opuštěných továren

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
18.04.2007 12:50
Brno

Brno - V českých městech by za 20 let neměly být podle plánu vládní agentury CzechInvest téměř žádné opuštěné továrny a haly. Takzvaných brownfieldů je dnes kolem 3100 na ploše 11.000 hektarů. CzechInvest plánuje, že do roku 2025 většinu z nich revitalizuje. Investice státu i investorů přesáhnou 100 miliard korun, řekla dnes na Stavebním veletrhu v Brně Silvina Jiříčková z  CzechInvestu.
    Staré průmyslové areály, zemědělské a armádní stavby a další opuštěné a zchátralé objekty - to všechno jsou podle metodiky CzechInvestu brownfieldy. CzechInvest se jim věnuje zhruba od poloviny 90. let. Za zhruba deset let pomohl proměnit zhruba 530 hektarů brownfields na průmyslové zóny.
    Nyní pracuje na rozsáhlé databázi, která bude mapovat situaci v celé zemi. Většina brownfieldů je už díky lokálním databázím krajů a měst zdokumentována, uvedla jedna z autorek Kateřina Lorencová. Z dosavadních výsledů vyplývá, že 35 procent ze 3100 areálů se dříve využívala pro průmysl. Téměř třetina jsou zemědělské objekty a 6,5 procenta budov patřilo nebo patří armádě.
    K jejich revitalizaci však směřuje ještě dlouhá a náročná cesta, doplnila. Potřeba jsou legislativní změny. Prvním krokem byl nový stavební zákon, který je k brownfieldům přívětivější, respektive ztěžuje zastavování volných ploch. Pomohlo by také vytvoření vládní meziresortní komise a zřízení funkce národního koordinátora.
    Hlavní problém je ale v tom, že 72 procent brownfieldů patří soukromníkům a často jsou například v konkurzu. Jen pětina areálů je ve vlastnictví státu, krajů nebo obcí.
    Skoro u poloviny zanedbaných pozemků lze navíc předpokládat ekologické zátěže. Právě areály s  ekologickou zátěží tak budou mít přednost. Zvlášť pokud budou investičně nebo historicky zajímavé, upřesnila Lorencová. Většina z nich nebude mít stejné využití jako v minulosti, stanou se z nich nejen továrny, ale i obchodní a společenská centra, administrativní komplexy, zóny pro bydlení nebo parky.
    Už v roce 2013 má být zregenerována asi třetina brownfieldů. CzechInvest na to chce použít státní i evropské dotace i peníze investorů. "Velká část ploch je v obcích do 2000 obyvatel. Ty nemají ani peníze, ani zkušenosti," podotkla Lorencová.
    Řada nevyužívaných areálů v Česku už našla nové uplatnění. Například stará průmyslová část pražského Smíchova se postupně proměňuje na novou městskou část. Podobně to má být také s pozemky bývalé Zbrojovky Brno.
0 komentářů
přidat komentář