Odborníci letos na Vysočině zmapují architektonicky cenné vily

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
04.04.2007 22:25
Jihlava

Jihlava - Odborníci na Vysočině zmapují architektonicky cenné vily a rodinná sídla, jež v regionu vznikaly od poloviny 19. století do současnosti. Publikaci Slavné vily kraje Vysočina připraví agentura Foibos ve spolupráci s krajem a Národním památkovým ústavem v Brně. Veřejnost by ji měla dostat do rukou v příštím roce, řekl dnes ČTK Horymír Kubíček z krajského odboru kultury.

    Kubíček uvedl, že na Vysočině je řada unikátních objektů, o  nichž se zatím málo ví. Jde jak o funkcionalistické stavby, historizující budovy, tak o mladší objekty. Velká část těchto domů je v soukromých rukou. "Myslím si, že jejich vlastníci o ně většinou velmi dobře pečují," dodal Kubíček.
    Zajímavé rodinné domy lze najít v Jihlavě, a to zejména v  ulicích Jiráskova a Fibichova. Pelhřimované se mohou pochlubit stavbami architekta Pavla Janáka, Krucemburk na Havlíčkobrodsku domem podle návrhu Josefa Gočára. Soudobou architekturu by v knize měly prezentovat humpolecké práce Luďka Rýznera - Glass house a Plecháč.
    Podle prvních úvah by publikace měla obsahovat asi 50 staveb. Její součástí budou životní příběhy architektů a stavebníků, i osudy domů. Náklady na zpracování a vydání knihy se přiblíží k  900.000 korun, kraj Vysočina na ni přispěje 150.000 korun. Kniha bude součástí edice Slavné vily, která zatím zmapovala pražské a brněnské stavby. Do konce roku 2008 by ji měly doplnit architektonicky hodnotné rodinné domy všech krajů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články