V K. Varech nahradí objekt Slunečních lázní jejich replika

Vložil
ČTK
02.04.2007 10:40
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V Karlových Varech nahradí objekt Sluneční lázně, který patřil k nejvýznamnějším funkcionalistickým stavbám v regionu, jejich částečná replika. Původní budovu z roku 1927 se majiteli, společnosti Milan Slavík Trade company už nepodařilo zachránit kvůli špatnému technickému a statickému stavu. Náklady na vybudování nových Slunečních lázní, které mají sloužit jako rezidenční bydlení, jsou odhadovány na 200 milionů korun. Uvádí to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v regionální příloze.

    Společnost připravovala stavbu nového objektu asi od roku 2004. Původní část budovy už byla odstraněna a začala stavba nové. Tu by chtěl investor dokončit do konce letošního roku. "Veškeré stavební práce budou respektovat historický ráz původní budovy v souladu s moderními technologiemi a trendy hotelnictví a lázeňství. I  když nepůjde o úplnou repliku někdejší stavby, snažíme se zopakovat původní architektonické prvky architekta Rudolfa Welse," uvedl Sergej Rylov z  investorské firmy.
    Bytový komplex Sluneční lázně bude šestipodlažní, jedno z podlaží je určeno k parkování vozidel majitelů apartmánů. Zájemci o  bydlení budou mít na výběr z 36 bytů. Největší bude velký 230 metrů čtverečních. Je pravděpodobné, že se novými majiteli bytů stanou zámožní podnikatelé ze zemí bývalého Sovětského svazu.
    Kromě očekávané vysoké ceny apartmánů tomu nasvědčuje také internetová nabídka bytů, která se kromě české a anglické klientely zaměřuje hlavně na rusky hovořící zákazníky. Ceny bytů investor zatím tají. Podle obchodníků s nemovitostmi ale půjde řádově o miliony korun.
    O záchranu původního výjimečného objektu se snažilo několik architektů i  Klub za krásné Karlovarsko, ale neuspěli. Vlastníci předložili statický posudek, z jehož závěrů vyplynula nutnost stavbu zbourat. Ten posléze potvrdil i  nezávislý odborník, u něhož si objednalo a zaplatilo další posudek město.
0 komentářů
přidat komentář