Liberecké centrum Forum nabídne obchody, zábavu i bydlení

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
24.03.2007 15:10
Liberec

Liberec - Obchody, zábavu i bydlení nabídne nové obchodní centrum, které má vyrůst v takzvaném dolním centru Liberce v blízkosti terminálu městské hromadné dopravy a na místě dnešního obchodního domu Tesco. Projekt za zhruba 1,5 miliardy korun financuje nadnárodní společnost MULTI Development. Novináře o tom dnes informoval evropský ředitel společnosti Ronald Dasbach.

    Výstavba centra, který se skládá z desítky objektů, je rozdělena do dvou etap. Důvodem je požadavek společnosti Tesco, která nechce v Liberci přerušit provoz. "Někdy na podzim příštího roku bychom měli ukončit prodej ve stávajícím obchodním domě a hned druhý den přivítat zákazníky v nových prostorách," řekl ČTK ředitel libereckého obchodního domu Bohumil Ženatý. Tesco se podle něho k  záměru připojilo především proto, že současný objekt už moderním požadavkům na hypermarket nevyhovuje.
    Liberecké Tesco obslouží týdně kolem 100.000 zákazníků. Objekt otevřený na konci 70. let byl postaven jako sdružený obchodní dům, tvořený třemi propojenými budovami. To podle Ženatého dnes pohyb zákazníků komplikuje, stejně jako to ztěžuje příjem a manipulaci se zbožím. Objekt navíc není bezbariérový a také pro maminky s kočárky je pohyb po něm problematický. To vše by měl nový objekt odstranit.
    Podle architekta Radima Kousala ze Studia inženýrů architektů Siadesign je cílem celého projektu vrátit dolnímu centru podobu města. "V posledních 40 letech zmizela z této části města řada domů a také několik ulic, projekt Forum by měl lokalitě vrátit život a vytvořit živoucí centrum," řekl Kousal. Součástí areálu se podle něho stane již existující parkovací dům a také jediný zachovalý dům z původní zástavby.
    Nové centrum nabídne 45.000 metrů čtverečních ploch, z toho 10.000 metrů je určeno novému hypermarketu Tesco. Dalších 23.000 metrů čtverečních si rozdělí kolem 120 obchodů, už dnes je podle technického ředitele Petra Černáka zhruba 60 procent ploch smluvně zajištěno. V areálu bude také kolem 1500 metrů čtverečních bytů, kancelářské prostory a řada restaurací, kaváren a také například fitness nebo bowling. Investor jedná i se dvěma provozovateli multiplexů.
    První etapa centra bude dokončena na podzim 2008, druhá na jaře 2010. Výstavbě druhé etapy bude ale předcházet demolice starého obchodního domu Tesco, jehož autory jsou architekti Miroslav Masák a Karel Hubáček. Projekt by mohlo ohrozit prohlášení obchodního domu kulturní památkou. Na ministerstvu kultury leží totiž hned dva podněty, které žádají, aby objekt prohlásilo ministerstvu památkou stejně jako jinou podobnou Masákovu stavbu - pražský Obchodní dům Máj. Investoři však ve svém projektu se zachováním domu nepočítají. Objekt podle nich nemá takové kvality, aby byl památkou prohlášen. V Liberci je podle nich řada daleko cennějších budov.
    Liberecké centrum Forum není jediným podobným projektem ve stotisícovém městě. Na místě bývalé Textilany by mělo už příští rok stát obchodní a společenské centrum Promenada. Projekt za zhruba 1,5 miliardy korun představila nedávno nizozemská společnost ECC International. Izraelská společnost Plaza Centers začal stavět v centru nedaleko liberecké radnice velké obchodně-zábavní centrum za zhruba 900 milionů korun, a rozšiřuje se také největší nákupní centrum v regionu - Nisa, do které společnost ING Real Estate investuje 1,25 miliardy Kč.
0 komentářů
přidat komentář