KRNAP souhlasí se stavbou lanovky na Sněžku

Vložil
ČTK
14.03.2007 13:15
Pardubice

Pardubice - Radnice v Peci pod Sněžkou se v úterý dohodla s  Krkonošským národním parkem (KRNAP) na maximální přepravní kapacitě nové lanové dráhy. Padla tím zřejmě poslední překážka pro výstavbu nové osmimístné kabinové lanovky na vrchol Sněžky. Informuje o tom Mladá fronta Dnes ve své dnešní příloze pro Královéhradecký kraj. Na výstavbu však musí Pec získat dotaci Evropské unie.

    "Pec pod Sněžkou přistoupila na variantu s kapacitou 250 přepravených osob za hodinu, což byl poslední sporný bod, který bránil uzavření dohody mezi správou národního parku a peckou radnicí. Po mnoha letech různých diskusí kolem Sněžky se tedy zdá, že všechny strany konečně našly kompromisní řešení," uvedl mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.
    "Vyšší přepravní kapacitu jsme dosud požadovali především proto, abychom měli dostatečné finanční zdroje na splácení úvěru za novou lanovku. Protože se nyní objevila možnost získat na stavbu dotaci z fondů Evropské unie, nebudeme pod takovým ekonomickým tlakem a můžeme přistoupit na maximální počet přepravených osob požadovaný správci parku," vysvětlil starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.
    Důležitou roli při dosažení vzájemné dohody sehrál i  loňský souhlas pecké radnice s přemístěním připravovaného lyžařského areálu z  Růžohorek na Vlašský vrch, které významně sníží nezbytné odlesňování. Náhradní lyžařský areál za Růžohorky by měl plynule navazovat na horní stanici vleků na sjezdovce Javor v dnešním peckém skiareálu, kde by začínala nová sjezdovka. Od ní by další nové dopravní zařízení vyvezlo lyžaře na Vlašský vrch, odkud by sjeli přes Hlušiny až k chatě Barrandov na začátku Velké Úpy.
    "V této chvíli už v otázce nové lanovky až na vrchol Sněžky mezi námi a správou národního parku neexistují žádné rozpory. Čekají nás už pouze jednání o  technických detailech stavby," sdělil Tomášek. Příští rok chce pecká radnice získat všechna povolení a v roce 2009 novou kabinovou lanovku na Sněžku za bezmála 400 milionů korun postavit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články