Ochráncům památek se nelíbí studie nového domu na Národní třídě

Vložil
ČTK
22.01.2007 16:00
Praha

Praha - Ochránci památek kritizují studii nové budovy, která má stát na volné parcele na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru Prahy. Soukromý investor chce zároveň využít pro své plány sousední památkově chráněný dům v Mikulandské ulici. Podle zástupců Klubu za Starou Prahu je navržená přestavba příliš rozsáhlá. Výška nové budovy přesahuje přijatelnou mez, informoval dnes klub na svých internetových stránkách.
Oba domy mají být propojeny, bude v nich hotel. Členové klubu chápou, že prázdnou parcelu je nutné zastavět, a nemají ani námitky proti spojení nové a sousední budovy. "Jsme však nuceni konstatovat, že přístup investora a projektantů nerespektuje ani historickou hodnotu chráněné památky ani urbanistické souvislosti parcely na Národní třídě," napsali ve stanovisku.
Pražští památkáři z magistrátu zatím žádnou studii oficiálně nemají. Podle jejich ředitele Jana Kněžínka investor konzultuje s magistrátními památkáři i s Národním památkovým ústavem výsledky soutěže, kterou provedl. "Investor se předem ptá na názor odborníků. Dělá to dobře," řekl ČTK Kněžínek. Plán se podle něho dostává do přijatelné podoby.
Podle stanoviska klubu však investor nedbá toho, že dům v  Mikulandské ulici je chráněný. Z budovy by měla údajně zůstat jen část traktu do ulice a klenutých přízemních křídel ve dvoře. "Zásahy považujeme z hlediska zachování památky za velmi nešetrné," uvedl klub. Magistrátní památkáři tak razantní přestavbu už zhruba před dvěma lety vyloučili, dodal.
Plánovaná nová budova podle klubu porušuje kvůli výšce podmínky, které pro parcelu vydal v  roce 2002 tehdejší Státní památkový ústav. "Novostavba výrazně převyšuje nejen okolní domy, ale i sousední meziválečný palác Dunaj," tvrdí členové klubu. Už palác Dunaj podle nich svou velikostí nepříznivě ovlivňuje historické okolí.
Ochránci památek vyzvali magistrátní památkáře, aby studii zamítli. Parcela je poslední prolukou ve středu památkové rezervace a na novou budovu je nutné klást nejvyšší urbanistické a architektonické nároky, dodali.
Podle jednatele klubu Richarda Biegla je problém v tom, že pro výstavbu v centru neexistují závazná omezení. Studie ochrany památkové rezervace byla podle něho vypracována už začátkem 90. let, nikdy nebyla schválena. "Situace je neudržitelná i zneužívaná," řekl ČTK Biegel.
Na poslední volné parcele na Národní třídě patrně vyroste pětihvězdičkový hotel zhruba se 140 pokoji. Pozemek předloni prodal magistrát zřejmě za rekordní cenu 234.700 korun za metr čtvereční, celkem za 183,77 milionu korun. V cenové mapě byla hodnota těchto parcel vyčíslena na 22.090 korun za metr čtvereční.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Záměna projektů v ilustraci archiwebu
Rcihard Biegel
23.01.07 02:53
zobrazit všechny komentáře

Související články