Opoziční ODS v Brně chce vilu Tugendhat vrátit původním majitelům

Vložil
ČTK
13.01.2007 00:35
Brno

Brno - Brněnští opoziční zastupitelé za ODS chtějí památkově chráněnou vilu Tugendhat, která je nyní majetkem města, vrátit potomkům původních majitelů. Uvádějí to ve svém tiskovém prohlášení. Dědicové někdejších vlastníků požádali o vrácení funkcionalistické památky zapsané na seznam UNESCO na konci prosince. Názor opoziční ODS je v rozporu s míněním radniční koalice. Radní tento týden uvedli, že Brno získalo památku zákonnou cestou a na vrácení nemá rodina původních majitelů právní nárok.

    ODS, která chce památku rodině vrátit, přirovnala odmítnutí tohoto kroku k arizaci. Termín označuje konfiskaci židovského majetku v nacistickém Německu a zemích okupovaných Německem a jeho převod do vlastnictví takzvaných árijců. Občanští demokraté vycházejí z předpokladu, že dědicové by památku zpřístupnili. "Vypadá to, že je opoziční role připravila o rozum," reagoval na výroky ODS náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).
    Dědici rodiny Tugendhatových požádali o  bezúplatný převod vily jako uměleckého díla, a to podle zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holokaustem. Brněnští radní to ale odmítli, podle nich vilu nelze považovat za umělecké dílo, u kterého vzniká nárok na převod, tlumočil už dříve mluvčí magistrátu Pavel Žára.
    "Samozřejmě, že se o umělecké dílo jedná. Umělecké zpracování je tak výjimečné, že o tom nemůže být žádná pochybnost. Zákon nikde nestanoví, že umělecké dílo musí být movité," reagoval na názor radních už dřív právní zástupce rodiny Augustin Kouhoutek. Dědicové nyní počkají na oficiální odpověď od města, když bude zamítavá, jsou podle Kohoutka rozhodnuti obrátit se na soud.
    Na verdikt soudce by se v tomto spolehlo i Brno; podle Pospíšila je případné vrácení tak závažným krokem a složitou právní záležitostí, že by o nich nemohlo rozhodnout pouze zastupitelstvo Brna.
    Vila Tugendhat je od roku 2001 zapsána jako jediná česká stavba moderní architektury na seznam UNESCO. Stavbu v rezidenční čtvrti Černá Pole navrhl v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Podle odborníků je unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením.
     Její majitelé, manželé Gréta a Fritz Tugendhatovi, pocházeli z rodin významných textilních podnikatelů. Dům užívali do roku 1938, kdy rodina před nacisty emigrovala do Švýcarska a pak do Venezuely. Po obsazení Československa nacisty vilu zabavilo v roce 1940 gestapo, v roce 1945 ji jako majetek nacistů zabavil tehdejší československý stát.
     Rodina Tugendhatových podle ministerstva kultury nepožádala o majetek ani v letech 1945 až 1948, ani v 90. letech, ani nežádala o částečné odškodnění prostřednictvím Nadačního fondu obětem holocaustu. Podle informací ČTK ale původní majitelé po roce 1945 o vilu žádali, procedura, o níž jsou záznamy v  brněnském archivu, se ale nestihla vyřídit do února 1948.
     Památku nyní čeká nutná rozsáhlá rekonstrukce, její termín se ale stále oddaluje. Nejprve to bylo kvůli sporům architektů, kdo měl vyhrát ve výběrovém řízení na projektanta. Projekt je nyní hotový, radní města však stále nevybrali stavební firmu a původně vyhlášené výběrové řízení zrušili.
0 komentářů
přidat komentář

Související články