Velká úprava náměstí Jiřího z Poděbrad bude zřejmě v roce 2021

Vložil
ČTK
19.09.2019 08:05
Praha

Vinohrady

Praha - Velká úprava náměstí Jiřího z Poděbrad by se mohla uskutečnit v roce 2021 a bude vycházet z původního projektu, který vznikl na přelomu tisíciletí. ČTK to dnes sdělil předseda výborů územního rozvoje Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek (Zelení), v úterý o tom rozhodli zastupitelé městské části. Původní projekt radnice upraví na základě podnětů veřejnosti, které v uplynulých měsících nasbírala. Rekonstrukce náměstí v minulosti vyvolala v Praze 3 bouřlivé reakce, minulé vedení radnice přípravu úprav podle původního projektu zastavilo.


Podle Žaloudka bude nyní radnice spolupracovat s architekty na úpravě původního projektu. Zásadní je podle něj například umístění farmářských trhů, kterým je nutné zajistit dostatek místa pro parkování. Řeší se také budoucnost průduchu z metra, který mnoha lidem přijde nevzhledný, část obyvatel však prosazuje jeho zachování. Žaloudek uvedl, že rozhodnuto zatím nebylo a architekti dostanou za úkol prověřit možnosti, jak s průduchem naložit - zda ho jen opravit, předělat nebo nahradit.

Podle shrnutí, které je součástí dokumentu schváleného zastupitelstvem, by se trhy měly na základě podnětů veřejnosti posunou východním směrem a na severu náměstí by měly být rozšířeny chodníky a přibýt stromy. Proti původnímu návrhu se také počítá se zachováním kašny na podobném místě, jako je dosud. Při rekonstrukci bude jen posunuta tak, aby vedle ní bylo možné umístit novou cestu a alej stromů. Stromů by mělo obecně přibýt, i když některé bude nutné pokácet.

Žaloudek ČTK dál řekl, že radnice by ráda celou investici stihla v roce 2021, protože rozdělení na více etap by znamenalo komplikaci pro fungování náměstí a farmářských trhů. K projektu existuje memorandum Prahy 3 a magistrátu ohledně spolufinancování Prahou, který podepsaly předešlé politické reprezentace. "Máme potvrzeno, že memorandum pořád platí," řekl Žaloudek.

Dlouho připravovaný projekt rekonstrukce náměstí budí mezi obyvateli Prahy 3 emoce. Velký odpor se zvedl proti odstranění kašny, na jeho základě už jednou radnice projekt v roce 2014 upravila. Ani poté se však na finální podobě úprav politici neshodli a loni v dubnu zastupitelé projekt ukončili. Komplexní rekonstrukci měl nahradit soubor dílčích úprav. Stávající koalice TOP 09 a STAN, Pirátů a Zelených po volbách uvedla, že zváží obě varianty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články