Kobky na pražské náplavce se lidem poprvé otevřou v říjnu

Vložil
ČTK
13.09.2019 08:25
Praha

Petr Janda
petrjanda / brainwork

Praha - Zrekonstruované kobky v nábřežních zdech na pražské náplavce se pro veřejnost otevřou poprvé v říjnu. Praha nechala opravit dvě desítky kobek, kolaudace se uskuteční na přelomu září a října. ČTK to dnes řekl koordinátor náplavek Jan Sulženko z městské firmy Trade Centre Praha (TCP). Opravené kobky dnes začalo vedení města od dodavatelů přebírat. Náklady na opravy jsou více než 170 milionů Kč. Využívat je budou například podniky Bajkazyl nebo Tiskárna na vzduchu, do dvou kobek ještě město hledá nájemce.


"Musí se ještě dokončit kolaudace, která by se měla uskutečnit na konci září, nebo zkraje října. Hned potom budeme kobky předávat nájemcům a na 23. a 24. října jsme připravili dny otevřených dveří, kdy se už bude moci veřejnost podívat do kobek v provozu," řekl Sulženko.

Všechny kobky mají nové skleněné otáčivé dveře. Sklo má elipsovitý tvar a to největší měří v nejširším místě asi 5,4 metru. Hmotnost se pohybuje okolo 2,1 a 2,5 tuny. Výrobcem skla je americká firma Reynolds, která má pobočku v Thajsku, odkud skla byla přes Hamburk dopravena do Prahy. Cena jednoho se pohybuje okolo 700.000 korun.

Většina kobek na Rašínově nábřeží je bezbariérová. U těch největších ale budou vozíčkáři potřebovat pomoc. Je to způsobeno jejich architektonickou podobou a památkovou ochranou, která neumožňuje přestavbu. Na náplavce musí město ještě nechat na Rašínově nábřeží vybudovat přípojné body, to znamená přípojky elektřiny a vody a pak ještě lavičky či odpadkové koše.

Řešit chce rovněž velké množství kotvících lodí. "Vedeme debatu, jak nastavit systém kotvení lodí hlavně na Rašínově nábřeží, které je v tomto velmi vytížené. Myslím si, že během půl roku, roku v tom bude jasno a budeme mít konkrétní řešení," řekl Sulženko. TCP diskutuje také s obyvateli a vedením Prahy 2 o provozu na náplavkách. Pravidla pořádání akcí již byla zpřísněna a například od letošního 1. září se zde mohou konat pouze akustické koncerty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články