Projekt na zpřístupnění šikmé věže kostela v Ústí je hotový

Ústí nad Labem - Projekt zpřístupnění šikmé věže kostela v centru Ústí nad Labem je hotový. Na podobě vstupu na jednu z nejšikmějších věží v Evropě se po čtyřech letech shodli památkáři a hasiči s architekty. Do věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie se bude vcházet přístavbou navrženou architektonickou dílnou Martina Rajniše. Na realizaci stavby se musí počkat do schválení nového územního plánu města. Novinářům to dnes řekla Kateřina Valešová, ředitelka Ústecké komunitní nadace, která projekt realizuje.


Věž gotického kostela se vychýlila ve svých šedesáti metrech od vertikály o více než dva metry při bombardování na konci druhé světové války. Po zásahu leteckou pumou se naklonila a praskla. Původní vstup do věže byl zbořen a šikmá věž se stala jedním ze symbolů severočeského města. Výstup na vrchol je ale velmi krkolomný.

Kostel patří římskokatolické církvi. "S ohledem na její trochu jiné poslání, než dělat atrakce ve městě, jsme se projektu v roce 2015 chopili a nyní se nám podařilo najít shodu mezi všemi stranami," řekla Valešová.

Hasiči kladli požadavky na bezpečnost. Památkáři trvali na tom, aby novostavba nekonkurovala památce. "Aby neodtahovala pozornost," řekla ČTK za Národní památkový ústav Lucie Radová. Zásadní podle ní bylo, aby se úpravy uvnitř nedotkly hodnotných částí interiéru, jejichž autorem je slavný architekt Josef Mocker, autor přestavby Karlštejna.

Přístavba je navržena na místě, kde až do konce druhé světové války stávalo schodiště. Po dřevěných stupních dojdou návštěvníci do prostoru, kde jsou zazděny původní dveře. Ve zvonici navrhli architekti dvě schodiště tak, aby se nepotkali lidé stoupající vzhůru a sestupující. Po cestě si prohlédnout největší zvon v Ústeckém kraji a byt zvoníka, odkud je výhled na město.

Na vytvoření studie a různé dokumenty se podařilo nadaci nashromáždit ve veřejné sbírce téměř 600.000 korun. Na realizaci projektu bude podle odhadu potřeba deset až 12 milionů korun. Novou sbírku vyhlásí nadace v lednu 2020. Zájemci si budou moci nadále symbolicky kupovat schody, jeden je za 25.000 korun. "Jména dárců budou uvedena na schodišťových stupních," uvedla Valešová.

Prodáno je zatím 22 schodů, na které se složilo 25 dárců, mezi nimiž je také litoměřický biskup Jan Baxant. Turisté po cestě do věže a zpět zdolají 280 schodů. Komunitní nadace by si ráda venkovní přístavbu nechala v majetku, aby tak mohla požádat o příspěvek například z evropských zdrojů. Práce uvnitř kostela budou muset být financovány ze sbírky.

Město Ústí nad Labem projekt podle náměstka primátora Tomáše Vlacha (ANO) podporuje, věří, že zatraktivní prostor v centru města. Pokud přijde žádost o podporu, budou se jí radní zabývat, uvedl Vlach. Arciděkan Miroslav Šimáček řekl, že zpřístupnění věže by mohlo vzbudit zájem turistů o samotný kostel, který po bombardování zajišťoval slavný konstruktér Bedřich Hacar, jenž navrhl například dostavbu poškozeného kláštera Emauzy v Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články