Začala rekonstrukce výpravní budovy železniční stanice v Havířově

Vložil
ČTK
24.05.2019 15:10
Havířov


Havířov - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila rekonstrukci výpravní budovy železniční stanice v Havířově na Karvinsku. Bude stát 137 milionů korun a potrvá dva roky, během nichž se mimo jiné výrazně změní i dispozice budovy. ČTK to dnes sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.


"Začíná přeměna zastaralé a z provozního hlediska nevyhovující budovy na objekt odpovídající požadavkům a standardům 21. století," uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Stavět budou společnosti OHL ŽS a Tomi Remont.

Budova bude mít novou fasádu včetně oken a dveří, rekonstruovat se budou přípojky inženýrských sítí, ústřední vytápění i elektrické rozvody. Vzniknou nová sociální zařízení, bezbariérové výtahy, nový informační orientační systém a vodicí prvky pro nevidomé.

Oprava výpravní budovy se bude dělat na dvě etapy. "Nejprve bude provedena rekonstrukce stávající provozně administrativní části a přilehlých zpevněných ploch včetně venkovního schodiště. Cílem prací je vybudování nové odbavovací haly pro cestující a nového zázemí pro dopravce (zákaznický personál Českých drah a RegioJetu)," uvedl Illiaš.

Ve druhé etapě se bude opravovat nynější odbavovací hala a restaurace včetně prosklené stěny a střechy. Do nové odbavovací haly se přestěhují pokladny a v místě nynějších pokladních přepážek vzniknou nové toalety pro cestující.

Samotnou železniční stanici chce SŽDC modernizovat v letech 2021 a 2022. Na rekonstrukci výpravní budovy navazuje projekt města Havířova, které upraví prostor před nádražím. Chce se do něj pustit ještě letos.

Revitalizace přednádražního prostoru zahrne vybudování dopravního terminálu a související infrastruktury včetně parkovacích stání. "Jedná se o výjimečný projekt, který navždy změní vstupní bránu do našeho krásného města. Jsem šťastný, že to, co 30 let nešlo, se podařilo prosadit. Havířov si takovou investici zaslouží," uvedl primátor Josef Bělica (ANO).

Nádražní budova v Havířově byla postavena v letech 1964 až 1969 v takzvaném bruselském stylu podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Na návrhu se podílel také sochař Václav Uruba. Západní stěnu vstupní haly pokrývá barevná skleněná mozaika na ploše 65 metrů čtverečních od sklářského výtvarníka a malíře Vladimíra Kopeckého. V minulosti se uvažovalo o demolici haly, což vyvolalo vlnu nevole.
0 komentářů
přidat komentář

Související články