Chrudim představí veřejnosti podobu areálu letního kina

Vložil
ČTK
15.04.2019 08:05
Chrudim

Chrudim - Chrudim představí veřejnosti aktuální studii budoucí podoby areálu letního kina za muzeem. O jeho budoucnosti se jedná již mnoho let, teprve minulý rok radnice se spolkem MaChr za Chrudim malebnou dospěly ke kompromisní dohodě. Výsledný návrh zachovává areál letního kina doplněný o zadlážděný prostor nádvoří, v části lokality zůstane park, uvedla mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová. Obyvatelům studii předvede městský architekt Marek Janatka 23. dubna 2019 ve velkém sále muzea.


Území leží v těsné blízkosti centra města, prostor za muzeem působí jako poloostrov vytvořený mezi řekou a náhonem. Dominuje mu budova Chrudimské besedy s velkým společenským sálem, zadní venkovní schodiště propojuje vstupní prostor s přírodním poloostrovem. V jeho centrální poloze je umístěno letní kino s betonovou promítací plochou o rozměru 21,5 krát 10,5 metru a stupňovitě vystupujícím hledištěm.

Poloostrov bude rozdělen na dvě propojené části, městskou a přírodní. Na první bude zpevněné nádvoří, přiléhající k budově muzea, na druhé městská zahrada s letním amfiteátrem. Nádvoří bude zaplněno kavárenskými stolky a místem pro dětské hry a pétanque. Od zahrady bude odděleno nízkou zdí. Část bude vydlážděna kamennou dlažbou se 14 parkovacími místy pro potřeby Chrudimské besedy, zbytek plochy bude z mlatu. Na kraji nádvoří bude umístěna nová promítací kabina, v přízemí této budovy najde místo bufet a zázemí.

Letní kino uprostřed zůstává zachováno, hlediště umožní univerzální využití od projekcí filmů, divadelních vystoupení, hudebních produkcí s taneční plochou až po vystoupení velkého hudebního tělesa. Hlediště využívá původní svahování, jeho kapacita bude kolem 300 míst k sezení na pevných lavicích a dalších asi 200 míst bude k dispozici na travnatých plochách kolem. Mezi jevištěm a hledištěm je rovná plocha určená například pro tanec či umístění mobilního pódia.

"Revitalizace areálu za muzeem bude pravděpodobně rozdělena do několika etap. První stavební etapou by pak byla rekonstrukce letního kina a sadové úpravy poloostrova, v další etapě by bylo přestavěno nádvoří, vše bude ale záležet na finančních možnostech města v příštích letech," uvedl místostarosta Aleš Nunvář.

Stálou letní scénu za regionálním muzeem město uzavřelo kvůli jejím vysokým provozním nákladům po letní sezoně 2005, fungovala od roku 1958. V květnu 2007 vedení Chrudimi schválilo záměr revitalizace území až po soutok Chrudimky s náhonem. Studie počítala se snížením počtu sedadel a část plochy za muzeem se měla přeměnit na parkoviště. Po komunálních volbách v říjnu 2010 a změnách na radnici bylo zpracování projektové dokumentace pozastaveno. Od června 2011 má sdružení MaChr areál zapůjčený a pořádá v něm filmové projekce a kulturní, společenské a další akce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články