Revitalizace kolem sídla Libereckého kraje začne až příští rok

Vložil
ČTK
13.03.2019 20:10
Liberec

re: architekti

Liberec - Revitalizace dolního centra Liberce kolem sídla Libereckého kraje nezačne dřív než příští rok. Architektonickou soutěž vyhrálo sice už na podzim 2017 pražské studio re:architekti, dlouho ale vázla spolupráce s městem Liberec. Projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení se tak bude zpracovávat až nyní. Kraj se ale s městem dohodl, a architekti tak do projektu zahrnou i městský parčík na druhém břehu Nisy nebo výjezd do Náchodské ulice. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).


"Město připraví návrh na dokumentaci k přilehlému parčíku za řekou. Usilujeme o to, aby měl projekt jednotné vyznění," řekl hejtman. Záměr mimo jiné počítá s tím, že na lávku přes řeku navážou dvě rampy, které je nutné do budoucna vystavět s dostatečnou šířkou. "Z tohoto důvodu je potřeba odstranit zhruba sedm parkovacích míst, na které je ovšem vázán dotační program města Liberec, jež přislíbilo veškerou součinnost," doplnil hejtmanův náměstek pro dopravu a investice Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj koupil v roce 2014 budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům a nyní se pracuje na rekonstrukci bývalé budovy dílen. Přijde na 268 milionů korun a vzniknout by tam měl mimo jiné podnikatelský inkubátor, který zatím v kraji chybí. "Přesune se tam jídelna krajského úřadu, kterou využívá půl dolního centra Liberce a bude tam také archiv úřadu," vyjmenoval Půta.

Stavba by měla být hotová v polovině příštího roku a na ni by kraj chtěl navázat úpravami okolí. Náklady se odhadují předběžně na sto milionů korun, nejdražší položkou bude parkovací dům zhruba pro 250 aut. "Harmonogram zatím nemáme, ale to, co bude logicky potřeba postavit jako první, bude právě ten parkovací dům. Aby se daly rekultivovat ty plochy, na kterých dnes stojí auta, jimiž naši úředníci a návštěvy na úřad jezdí," řekl Půta. Projekt mimo jiné počítá s větším množstvím zeleně, zpřístupněním řeky Nisy nebo dětským hřištěm.
0 komentářů
přidat komentář

Související články