V Ostravě ještě letos vznikne památník připomínající tábor Hanke

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
17.01.2018 13:45
Ostrava

Ostrava - Ještě letos by mělo v Ostravě vzniknout pietní místo připomínající události, které se po druhé světové válce odehrály v tehdejším internačním táboře Hanke. Mučeno a bez soudu zabito tam bylo více než 230 lidí. Na umělecké ztvárnění pietního místa vypsalo město veřejnou výtvarnou soutěž. Novinářům to dnes řekl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Pietní místo bude na místě bývalého tábora u Nádražní ulice mezi ulicemi 30. dubna a Bieblovou. Tvůrci mohou své návrhy do soutěže zasílat do 16. února do 13:00. "Schválně ji necháváme otevřenou ve smyslu tom, že nepředepisujeme, jestli to má mít podobu nějaké pamětní desky nebo nějaké sochy nebo nějakého jiného artefaktu," řekl primátor.

Podmínkou je, aby tvůrci do díla zapracovali text, který už vedení města schválilo. Zní: "V těchto místech stál internační tábor pro německé obyvatelstvo 'HANKE'. V květnu až červnu 1945 zde byli lidé mučeni a popravováni bez soudu a práva. Statutární město Ostrava, 2018".

Další informace najdou zájemci na internetových stránkách města. O vítězi soutěže bude rozhodovat porota, v níž budou zástupci města, ale i škol nebo výtvarných institucí. Autoři pěti vybraných návrhů získají odměnu od 2000 do 10.000 korun.

"Kromě toho již odsouhlaseného nápisu s připomínkou těch událostí bude pietní místo vybaveno i QR kódem, po jehož načtení v několika jazycích by se návštěvník dozvěděl bližší podrobnosti a historické souvislosti spojené s tím místem, které samozřejmě nelze na samotný památník nějakým způsobem vměstnat," řekl Macura.

Pietní místo chce město vytvořit ještě letos i s ohledem na sté výročí vzniku republiky. "Bereme to tak, že ten letošní osmičkový rok je takový speciální. Připomínáme si více událostí, nejen těch, které mají kulatá jubilea, a chtěli bychom i v kontextu toho to pietní místo letos zřídit," řekl primátor.

Magistrát chce v Ostravě vytvořit ještě jedno pietní místo. Půjde o památník civilním obětem válek, jaký ve městě zatím není. Vznikne v sadu Dr. Milady Horákové, kde býval hřbitov, na němž byli pohřbíváni i lidé z tábora Hanke. Zatím se ale ještě neví, kde přesně památník bude umístěn, ani kdy se tak stane. V parku se totiž chystají rozsáhlé sadové úpravy a kromě toho tam město plánuje vystavět koncertní halu.
0 komentářů
přidat komentář