Prostějov investuje dalších 61 mil. Kč do opravy Národního domu

Vložil
ČTK
16.01.2018 15:45
Prostějov

Jan Kotěra

foto: www.prostejov.eu

Prostějov - Prostějov letos s pomocí evropských dotací investuje dalších zhruba 61 milionů korun do opravy Národního domu, který byl otevřen v roce 1907 a je významnou secesní památkou. Rada už vyhlásila zadávací řízení na opravu, informoval ČTK primátorčin náměstek Zdeněk Fišer (ČSSD).


"Jedná se o opravy fasád, určených vnitřních prostor v suterénu, druhém a třetím podlaží a obnovu a revitalizaci zahradní restaurace," uvedl Fišer. Podle něj by stavební práce měly být zahájeny do začátku dubna a ukončeny v závěru října.

Celková předpokládaná cena této veřejné zakázky na opravu Národního domu je bezmála 61 milionů korun, přičemž až 90 procent nákladů má podle Fišera pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Sérii oprav Národního domu město zahájilo po roce 1989. Za posledních 20 let si postupná rekonstrukce jevištní techniky a interiéru vyžádala zhruba 90 milionů. Naposledy loni byla opravena střecha.

Národní dům v Prostějově je unikátní secesní památkou evropského významu. Patří k dominantám města. Byl postaven v letech 1905 až 1907 podle návrhu předního představitele české secese Jana Kotěry. Jeho úkolem bylo vybudovat kulturní a společenské centrum města s hospodou, divadlem i prostory pro spolky. Do podoby domu zasáhly výrazně úpravy z období druhé světové války, které do značné míry smazaly osobité rysy Kotěrova díla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články