Praha 6 má dohodu s investorem, který chce stavět v Bubenči

Vložil
ČTK
16.01.2018 10:50
Praha



Praha - Praha 6 se dohodla s firmou, která se chystá přebudovat areál bývalých papíren v oblasti Císařského mlýna v Bubenči. ČTK to dnes sdělil místostarosta městské části Martin Polách (ANO). Investor, který počítá se stavbou bytových domů a rekonstrukcí historických průmyslových objektů, už požádal o územní rozhodnutí. Po dokončení získá radnice v areálu školské prostory a kulturní sál.


Projekt společností Sturgis a Linkcity je nyní v územním řízení. Počítá s rekonstrukcí stávajících šesti budov bývalých papíren a výstavbou 13 nových. V původních objektech mají být například ateliéry, kanceláře, obchody či kavárna a restaurace. Původní areál má být propojen s novostavbami, kde vznikne přes 300 bytů. Domy budou stát na sloupech, protože oblast je v záplavové zóně.

Součástí záměru bude podle dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) veřejně přístupný park s upraveným Papírenským rybníkem, který je pozůstatkem ramene Vltavy zaniklého na počátku 20. století. Původní budovy si mají navenek zachovat nynější industriální podobu.

Podle místostarosty Polácha podepsala Praha 6 s investorem memorandum, na základě kterého by v projektu měl vzniknout prostor pro mateřskou školu a kulturní zařízení. Multifunkční sál a školské prostory budou umístěny v historické budově papíren. Po rekonstrukci je převezme městská část.

"V rámci projektu zrekonstruují jak starou budovu včetně multifunkčního sálu, tak prostory, které odpovídají zhruba dvoutřídní mateřské škole,"
uvedl místostarosta. Tyto prostory získá městská část do vlastnictví.

S ohledem na to, že areál je v záplavové oblasti, radnice narazila na problém s umístěním školky. "Nakonec jsme vytipovali prostor, který je v historické budově až ve druhém patře a má přístup na střechu sálu. Není to úplně vhodný prostor pro mateřskou školku, takže jsme to nakonec do memoranda zformulovali jako školské zařízení, které by případně mohlo sloužit jako mateřská škola," uvedl Polách. Další zvažovanou variantou je, že by investor zaplatil vybudování školky někde jinde.

Zatím není ani jasné, co přesně by se mělo nacházet v multifunkčním prostoru, který radnice získá. "Dělá se to trošku špatně dopředu, když prostory zatím neexistují a bude trvat ještě pár let, než budou," řekl místostarosta. Dodal, že o způsobu využití bude vedení radnice teprve rozhodovat.

Areál papíren je na západním okraji Stromovky. Po povodních v letech 2002 a 2006 je nevyužívaný a chátrá. Radnice Prahy 6 v minulosti záměr přestavby kritizovala.
0 komentářů
přidat komentář