Praha 8 chce jednat s majitelem Paláce Svět o budoucnosti budovy

Vložil
ČTK
16.01.2018 10:45
Praha

Praha - Praha 8 chce jednat s majitelem Paláce Svět o budoucnosti budovy. Radnice po majiteli, italském podnikateli Antoniu Crispinovi, chce, aby začal budovu rekonstruovat, nebo ji prodal. ČTK to sdělila mluvčí radnice Marcela Voženílková. Palác chátrá dlouhé roky a majitel dostal v minulosti pokutu a Praha 8 podala návrh na likvidaci firmy Crispino nemovitosti. Místostarosta Petr Vilgus (SZ) měl s majitelem jednat dnes, ten ale schůzku zrušil. Palác, který nejvíce proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, byl postaven ve 30. letech 20. století a je kulturní památkou.


"Není možné, aby v centru Libně byla podobná ruina další desetiletí. A to ani nemluvím o historickém a kulturním významu, kterou Palác Svět pro Libeň má," uvedl Vilgus. Součástí domu byl také Automat Svět, do kterého Hrabal chodil.

Radnice má podle Vilguse zájem na opravě i z toho důvodu, že plánuje rekonstrukci Palmovky a Elsnicova náměstí. Od majitele proto chce jasné stanovisko a záruky, že buď zahájí rekonstrukci nebo dům prodá. Požadovat bude rovněž obnovu obchodního parteru včetně Automatu Svět a kachlíkové fasády. "Pevně doufám, že pan Crispino začne brát vážně požadavky radnice a občanů, kterým vadí stav této památky," uvedl Vilgus.

Případné udělení pokuty či další kroky, zatím radnice nezvažuje. "Primárně chceme s majitelem jednat," řekla Voženílková.

Crispino koupil palác v roce 1998. Radnice mu například v červenci 2011 dala pokutu 180.000 korun a v září téhož roku podala návrh na likvidaci společnosti Crispino nemovitosti. V roce 2013 zvažovala městská část pokutu dva miliony, nakonec ji ale neudělila.

O obnově paláce se mluvilo již v roce 2006, kdy radnice schválila studii rekonstrukce. Od té doby se však oprava nijak výrazně neposunula. Crispino sice nechal uvnitř udělat některé práce, podle radnice ale rekonstrukční práce budově spíš ublížily, než pomohly.

Palác Svět byl postaven v letech 1932 až 1934 stavitelem Františkem Havlenou. Železobetonová budova dostala jméno podle podnikatele, který si ji objednal. Komplex tvoří činžovní a obchodní dům se dvěma suterény s kinosálem. V prvním patře se nacházela restaurace, kavárna a herna. V roce 2002 budovu poničila povodeň. Od roku 2003 je komplex kulturní památkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články