Pardubičtí zastupitelé jsou pro stavbu dvou terminálů u nádraží

Vložil
ČTK
15.12.2017 07:50
foto: pasatur, www.turistika.cz

Pardubice - Zastupitelé Pardubic dnes schválili záměr vybudovat dva dopravní terminály u železničního nádraží. Na jeho straně by měl vzniknout takzvaný terminál B sloužící linkové autobusové dopravě, za železničním koridorem má stát další nazvaný Jih s parkovacím domem a zastávkami MHD. Na oba chce město získat dotaci z programu Integrovaných teritoriálních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace.


Zastupitelé se v případě terminálu B přiklonili k jeho rozsáhlejší variantě. Její náklady se odhadují na 165 milionů korun bez nákupu pozemků. Část z nich patří soukromé společnosti a dalším subjektům. Někteří zastupitelé se obávali nárůstu dopravních problémů, ucpaných silnic a nedostatku parkovacích míst. Nelíbila se jim ani zvažovaná demolice bytového domu, který terminálu stojí v cestě a který byl před časem nákladně opraven.

Spory naopak nebyly v případě terminálu Jih v části Dukla. V tomto místě by měl vyrůst několikapatrový parkovací dům napojený na lávku přes železniční koridor k hlavnímu nádraží. Postaveny mají být i komunikace, okružní křižovatka a zastávky MHD. Celkové náklady dosáhnou odhadem asi 150 milionů korun, většinu "spolkne" parkovací dům. Pozemky v místě terminálu město zčásti vlastní, další má zajištěné.

Přijaté usnesení týkající se terminálu B obsahuje i požadavek, aby se Pardubický kraj zavázal k tomu, jak se bude na výstavbě podílet, neboť terminál bude sloužit regionální autobusové dopravě a v budoucnu nahradí současné autobusové nádraží. Bude také nutné upřesnit náklady na koupi pozemků a další požadavky soukromého vlastníka a dopravně-technické řešení lokality.

Pardubice k vybudování terminálu B tlačí také čas. Pozemky pod nynějším autobusovým nádražím koupil holding Czechoslovakk Group a není jasné, kdy nádraží zruší.

Pardubice už upravily prostor přímo před železničním nádražím, kde zastavují autobusy a trolejbusy MHD. Náklady dosáhly 180 milionů korun, z čeho 108 milionů korun pocházelo ze švýcarské dotace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články