Hasiči s pomocí tanků vytáhli z Vltavy torzo trojské lávky

Vložil
ČTK
15.12.2017 07:40
Praha - Hasiči dokončili dnes večer v Praze vytahování zbytků trojské lávky z Vltavy. Na místo dorazili kolem poledne, samotné vytahování torza mostu zabralo necelé dvě hodiny. K vyzdvižení využili hasiči dva vyprošťovací tanky. Jak zjistil na místě zpravodaj ČTK, lávku se z řeky podařilo vytáhnout v jednom kuse. Bylo to cílem akce, aby mohli odborníci a policie trosky v dalších týdnech co nejlépe prozkoumat.


Lávka se zřítila 2. prosince odpoledne, zraněni byli čtyři lidé. Příčiny zatím nejsou známé. Zhroucením lávky se dnes zabývali také pražští zastupitelé. Opozice kvůli němu neúspěšně navrhla odvolání primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a jejího náměstka Petra Dolínka (ČSSD).

Dnešní akce se zúčastnili hasiči, kteří s přípravnými pracemi začali už po poledni. Celkem se zapojila čtyřicítka lidí, včetně potápěčů, kteří nakonec nemuseli nastoupit, strojníků a obsluhy strojů.

Vytahování torza začalo po 17:00 a skončilo před 19:00. Bagry nejprve vyklidily zbytky mostu na břehu a nahrnuly tam zeminu, aby měly kde stát vyprošťovací tanky. Hasiči poté na konstrukci zhrouceného mostu navázali řetězy. Na břeh také umístili kulatinu, která usnadnila pohyb vytahované konstrukce. Od chvíle, kdy nastoupili hasiči na místo, trval zásah čtyři hodiny.

Velitel zásahu Miloš Němec večer novinářům řekl, že dnes vytahovaná část trosek lávky vážila 100 tun. Celý několik desítek metrů dlouhý kus se nakonec podařilo vytáhnout vcelku, což byl záměr. "Každý ten kus vcelku se tahal z důvodu vyšetřování, kde vlastně orgány činné v trestním řízení by už na té rozdělené konstrukci nezjistily ty stopy, ty markanty, které potřebují zjistit," uvedl Němec.

Pokud by nebylo nutné zachovat konstrukci vcelku pro účely vyšetřování, demoliční firma by ji rozbila na menší kusy, což by práce usnadnilo. Městská policie při vytahování trosek z bezpečnostních důvodů uzavřela okolí do 100 metrů od lávky na trojské straně. Mohlo totiž prasknout tažné lano, které by mohlo někoho zranit.

Podle stavbyvedoucího Karla Frankoty ze společnosti Strabag se zástupci firmy v pátek ráno sejdou s vyšetřovateli, kteří zbytek lávky prozkoumají. Ve vodě by podle něj neměl už žádný kus lávky ležet.

Vedení města v předchozích dnech uvedlo, že plánuje po odstranění trosek zavést přívoz a následně postavit provizorní lávku. Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky. Policie by vyšetřování události na místě měla dokončit ještě tento týden, další prověřování se bude odehrávat na parkovišti u trojské betonárky, kam se trosky převáží.
0 komentářů
přidat komentář

Související články