Do poloviny roku chtějí mít Veletrhy Brno jasno o stavbě pavilonu

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
14.12.2017 15:50


Brno - Do poloviny příštího roku chtějí mít Veletrhy Brno jasno, jak a kdy postaví nový pavilon. Vzhledem k nedostatku výstavní plochy pro strojírenský veletrh a pro veletrh Techagro totiž přicházejí o 20-30 milionů korun ročně, protože nedokážou uspokojit poptávku firem a musejí některé odmítat. Hala by měla být hotova ideálně v roce 2019 a měla by sloužit jako multifunkční i pro sportovní a kulturní akce, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel Jiří Kuliš.


"Chybí nám 5000 metrů čtverečních, stejně velká bude i hala. Musíme během první poloviny roku diskutovat s městem jako akcionářem a v polovině roku chceme mít o záměru jasno," řekl Kuliš. Mobilní tribuny mají mít kapacitu 7000 míst pro stojící a 5000 pro sedící návštěvníky a mají být udělané tak, aby se poměr mohl částečně měnit.

Pavilon společnosti chybí poté, co v dřívějších letech opustila pavilon D, v němž je dnes VIDA! science centrum. "Pracovně proto říkáme, že chystáme nový pavilon D. Mělo by jít o revitalizaci pavilonu C, ke kterému bychom ještě přistavěli. Město myšlenku podporuje," řekl Kuliš. Náklady by se podle něj měly pohybovat mezi 400 a 500 miliony korun, které chce firma platit z vlastního rozpočtu a úvěru.

Veletrhy na nový pavilon myslí v době, kdy se jim ekonomicky velmi daří. Již několik let po sobě hospodaří se ziskem a za letošní rok bude zisk dvoj- až trojnásobný proti plánu. "I roky 2018 a 2019 se jeví velmi příznivě. Na příští rok je Techagro vyprodané a strojírenský veletrh předrezervovaný," řekl Kuliš. Velmi se daří výstaviště vytížit i kongresy a akcemi velkých firem, které jsou pro veřejnost na první pohled prakticky neviditelné. "Díky tomu by další roky mohly skončit rekordně dobře," řekl Kuliš.

Kromě dvou největších veletrhů se daří i dalším a menším. "IDET se po letech opět nadechl a velmi se dařilo Národní hospodářské výstavě zvířat, kterou jsme měli nazvat spíše mezinárodní," poznamenal Kuliš.

Veletrhy se také příští rok chystají k oslavě dvou výročí. Před 90 lety totiž zahájilo provoz výstaviště a před 60 lety se konal první strojírenský veletrh. Společnost se chystá připomenout především druhé výročí. Chystá soutěž na grafický vizuál, který má připomenout plakáty od nejlepších grafiků minulosti, které každoročně na veletrh zvaly a vyhrávaly ocenění grafiků v Londýně. "Díky strojírenskému veletrhu se Brnu začalo říkat veletržní město a v mezích tehdejšího režimu se z něj stala kosmopolitní metropole, kterou je dodnes," řekl Kuliš. Zároveň chce historii toho veletrhu připomenout nejlepšími historickými exponáty firem, které se ho účastní pravidelně. "Je jich přes deset," řekl Kuliš.

Na výstavišti se také 26. května otevře výstava Re:publika 1918-2018, která připomene 100. výročí založení Československa. Akci připravuje agentura vybraná městem a otevře se shodou okolností v den, kdy prezident T. G. Masaryk otevíral před 90 lety Výstavu soudobé kultury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články