Vlastník Automatických mlýnů odmítá, že je koupil pro spekulace

Vložil
ČTK
14.12.2017 14:20


Pardubice - Architekt Lukáš Smetana, který s manželkou koupil loni areál nazvané Automatické mlýny v Pardubicích, odmítá, že si areál pořídil se spekulativním záměrem. Podle údajů z katastru nemovitostí, které má ČTK k dispozici, zaplatil na základě tří smluv za pozemky a budovy celkem 22,284.396 korun. Nyní nabízí za 35 milionů korun hlavní budovu mlýnů Pardubickému kraji pro potřeby Východočeské galerie, cena obsahuje projektovou dokumentaci na rekonstrukci objektu za zhruba dva miliony korun.


Pardubicím chce prodat za sedm milionů právo stavby pro vybudování Centrálních polytechnických dílen, opět včetně budoucího projektu. V majetku mu zůstanou dvě třetiny plochy areálu, řekl ČTK.

"Když si to od nás kraj koupí, za peníze, které tím získáme, vybudujeme v areálu dvě nová náměstí, jedno před areálem a další uvnitř. Zbouráme veškeré administrativní budovy, sklady, garáže a bývalé ubytovny," uvedl Smetana. Cena pro Pardubický kraj podle něj vychází z toho, že dříve zpracované posudky zněly na vyšší cenu, než byla cena kupní. Upozorňuje také na daň 15 procent, kterou bude muset z kupní ceny platit.

"Městu nabízíme postavit polytechnické dílny úplně zadarmo, jen nám zaplatí projektové práce, které jsme zadali architektovi Janu Šépkovi,"
uvedl Smetana. Nad budoucím vzhledem areálu chce mít úplnou kontrolu, proto vypracování projektů sám zadává.

Smetana tvrdí, že chce areál oživit. "Ve zbytku mlýnů chceme jednak bydlení včetně bydlení pro naši rodinu, a zároveň také služby, obchůdky, kavárny, minipivovar," popisuje Smetana. V areálu by se měly pořádat i kulturní akce. V současnosti tam již fungují kanceláře, ateliéry, řemeslnické dílny nebo výrobce hausbótů.

Podle náměstka hejtmana Romana Línka, který odkoupení části mlýnů pro galerii prosazuje, jdou ceny nemovitostí nahoru a budova má v současnosti hodnotu 40 milionů korun. Hejtmanství si nechá zpracovat ještě jeden posudek. Kraj ji tak může získat ještě pod cenou. "My jsme přišli za ním, on nám to nenabízel," řekl Línek.

Nákup hájí i tím, že hejtmanství dostane zadarmo projekt v hodnotě dvou milionů korun, který si nechal Smetana zpracovat jinými architekty. Jako majitel také avizoval, že chce investovat do okolních budov. "Kraj rovněž získá místo pro parkování na 25 let a možnost přes jeho pozemky převážet díla a další," řekl Línek.

V areálu skončila výroba roku 2013. Rakouská společnost GoodMills nejdříve nabídla mlýny městu, zastupitelé koupi ale opakovaně odmítli.

Mlýny projektoval architekt Josef Gočár pro bratry Egona a Karla Winternitze. Stavěly se v letech 1909 až 1911, ve 20. letech k nim přibylo nové silo, se starší částí ho pojí přemostění. Jejich architektura je asociací babylonské Ištařiny brány. V druhé polovině minulého století levé nábřežní křídlo prodloužila čtyřpatrová přístavba, v areálu vznikly i další budovy. Od roku 2014 jsou mlýny národní kulturní památkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články