Pardubice přijdou o autobusové nádraží, město hledá jiné místo

Vložil
ČTK
12.12.2017 18:50
foto: pasatur, www.turistika.cz

Pardubice - Pardubice v dohledné době přijdou o autobusové nádraží. Nový majitel pozemků má s lokalitou jiné plány. Město a kraj musí najít jiné místo, než vznikne autobusový terminál linkové dopravy u vlakového nádraží. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).


"Majitelem pozemků pod stávajícím autobusovým nádražím nedaleko centra města jsme byli informováni o jeho rozvojových plánech, které zcela logicky se stáním autobusů nepočítají," uvedl Netolický.

Podle náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO) koupila pozemky jedna z firem podnikatele Jaroslava Strnada. V katastru ještě záznam není. Zástupci, s kterými hovořila, bližší podrobnosti o developerských záměrech ani termínech zatím neuvedli. Velkopodnikatel tak již vlastní bývalý lihovar a zmíněné autobusové nádraží, oboje v centru města.

"Území ještě scelené nemá. Je tam benzinová pumpa, jeden soukromý a jeden městský pozemek. My se prodeje nezříkáme, pokud tam bude projekt smysluplný pro občany města," řekla Dvořáčková. O pozemek má podnikatel zájem, ale město ho neprodá, dokud nebude vědět, co tam chce stavět.

Město i kraj ale musí najít místo, kde bude náhradní autobusové nádraží. Nový majitel již představitelům kraje avizoval, že dopravcům vypoví smlouvu. Krajský radní Michal Kortyš (ODS) se tento týden sejde se zástupci majitele a očekává víc podrobností. Zároveň zahájí jednání s městem.

"Budeme prověřovat několik možných variant jak pro zastavení autobusů, tak pro jejich odstavení, které dopravně nezatíží centrum města a bude pohodlné i pro samotné cestující," řekl Kortyš.

Jednou z možností, kde dočasně zřídit zázemí pro autobusy, jsou opuštěná Masarykova kasárna, které město vlastní, nebo prostor před vlakovým nádražím v Rosicích nad Labem. Linkové autobusy by snad mohly zastavovat v terminálu A u vlakového nádraží, který slouží městské hromadné dopravě, uvedla Dvořáčková.

Pardubice jednou chtějí postavit terminál B hned vedle vlakového nádraží. Současné autobusové nádraží je o několik stovek metrů dál. Jenže projekt ještě neschválili zastupitelé, ani není připravený.

"Chápu, že je to složitá situace. Terminál B se nenarodí lusknutím prstu ze dne na den, bude to pár let trvat. Je pravděpodobné, že do té doby na původním místě autobusové nádraží přestane fungovat,"
řekla Dvořáčková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články