Karlovy Vary udělaly poslední krok pro referendum o Vřídelní kolonádě

Vložil
ČTK
12.12.2017 18:20


Karlovy Vary - Zastupitelé Karlových Varů dnes na mimořádném jednání schválili poslední nutný krok pro pořádání referenda o osudu Vřídelní kolonády. Bylo jím schválení odměn pro členy volebních komisí. Referendum bude 12. a 13. ledna, souběžně s volbou prezidenta České republiky.


První místní referendum v Karlových Varech bude rozhodovat o otázce "Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády?". Pokud by lidé obnovu kolonády podpořili, podle organizátorů by stavba litinové repliky přišla na asi 250 milionů korun. Jde ale jen o odhad. V případě neúspěchu referenda by město pokračovalo v opravě havarijního stavu současné kolonády za desítky milionů korun a připravovalo by dál architektonickou soutěž na podobu celého okolí pramene Vřídla.

K platnosti rozhodnutí v referendu je třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných voličů, což v Karlových Varech představuje asi 13.650 lidí. Aby bylo rozhodnutí z referenda závazné, musí pro jednu z možností hlasovat alespoň 25 procent oprávněných voličů, to je asi 9750 voličů.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) uvedl, že odměny pro členy volebních komisí musí být schváleny nejméně měsíc před konáním referenda. Proto muselo být na dnešek svoláno mimořádné zastupitelstvo, ačkoli řádný termín pro jednání zastupitelů je až za týden, 19. prosince. Dnešní jednání se tak konalo v provizorních podmínkách v zasedací místnosti rady města přímo na magistrátu. Přesto nechybělo hlasovací zařízení a audiovizuální záznam jednání.

Protože místní referendum a volby prezidenta jsou dva odlišné typy voleb, budou muset být v každém okrsku dvě volební komise. Člen volební komise pro referendum dostane podle dnešního rozhodnutí zastupitelstva 1100 korun, předseda 1400 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články