Brno neprodá byty v centru podnikateli Procházkovi

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
12.12.2017 13:00
Brno - Brněnští zastupitelé dnes schválili usnesení, v němž se postavili proti prodeji devíti bytových domů v historickém centru podnikateli Liboru Procházkovi výměnou za pozemky v lokalitě za Lužánkami pro stavbu fotbalového stadionu. Usnesení připravili po velkém protestu nájemníků v dotčených domech a nesouhlasu městské části Brno-střed, která má sedm z devíti domů svěřených.

Podle náměstka primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) jde o deklaratorní usnesení, jehož cílem je vyjmout zmíněné domy z jakékoli budoucí debaty s Procházkou. Původně se mělo hlasovat pouze o sedmi domech, nakonec však zastupitelé schválili pozměňovací návrh komunistů, kteří do něj začlenili i další dva domy. "Považuju to za populismus. Blíží se komunální volby a některé strany si přihřívají svoji polívčičku," komentoval přidání dvou domů do usnesení primátor Petr Vokřál (ANO).

V minulých dnech už město zahájilo s Procházkou jednání o směně za jiné nebytové nemovitosti. Bez pozemků za Lužánkami město nemůže stavět stadion a podle primátora Petra Vokřála (ANO) by Procházka napadl územní řízení. Hodnota směny je zhruba 250 milionů korun. "Myslím, že nyní se jednání zkomplikují a musím přemýšlet, jak je dál vést," řekl Vokřál.

Město se snaží narovnat vzájemné smluvní vztahy. Mezi městem a Procházkou bylo několik soudních sporů, v nichž se rozhodlo, že město muselo zaplatit milionové částky. Další platby v budoucnu hrozí a Procházka zatím držel další žalobu, v níž požaduje 38 milionů. Důvodem je neoprávněné obohacení, konkrétně veřejné užívání některých jeho ploch jako parkoviště nebo komunikace.

Kritici z řad opozice však považují Procházkovy metody za vyděračské. Například ODS tvrdí, že městu nyní žádné platby nehrozí, protože před parkovištěm je závora a nikdo tam nemůže vjet. Zároveň si myslí, že nelze předjímat rozhodnutí soudu a není tedy zdaleka jisté, že město bude platit další peníze.

Jelikož Procházka chce za svoje pozemky městské nemovitosti a ne peníze, míní ODS, že by se mělo uvažovat o jiných variantách pro stavbu sportovní infrastruktury. "Například u bohunického kampusu," zmínil zastupitel Robert Kerndl. O tomto území na jihozápadě města se mluvilo v dřívějších letech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články