První etapa oprav jičínského zámku nabírá zpoždění

Zdroj
Tomáš Kučera
Vložil
ČTK
11.12.2017 15:30


Jičín - První etapa oprav Valdštejnského zámku v centru Jičína za 17 milionů korun, která začala v létě, neskončí na jaře příštího roku, jak se předpokládalo. Potrvá zhruba do jeho poloviny. Nečekané komplikace při stavebních úpravách termín oddálí a zřejmě se také zvýší předpokládaná cena. ČTK to dnes sdělil starosta Jan Malý (ANO).


"Práce byly poměrně komplikované. Původní termín se proto prodlouží. Do konce pololetí, tedy do začátku turistické sezony, by se to ale mělo stihnout. Nelze vyloučit vícepráce, nedovedu ale nyní odhadnout, o kolik se cena navýší," uvedl Malý.

První etapa je rozdělena do dvou částí. Ta letošní, která zahrnuje většinou demoliční práce a úpravu rozvodů, by měla stát kolem tři milionů korun. Příští rok by měla být první etapa, která vyřeší zhruba 15 procent plochy zámku, dokončena. Na příští rok je na ni v městském rozpočtu připraveno 14 milionů korun.

Projekt počítá s vybudováním moderního infocentra a stavební úpravy se dotknou i vedlejších nebytových prostor v přízemí. Místnosti v prvním patře by měly sloužit pro vysokoškolská studia Konzultačního střediska Jičína a pro další vzdělávací a společenské akce. V části prvního patra bude zázemí Porotního sálu.

Město chce příští rok začít připravovat druhou etapu, ve které chce vybudovat bezbariérový vstup do zámku. Měl by výrazně zlepšit komfort při pořádání kulturních a společenských akcí nebo svatebních obřadů na zámku.

Souběžně s těmito akcemi začala na podzim výměna zámeckých oken. Prvních více než deset oken za 900.000 korun bylo už vyměněno. "Příští rok by se měla vyměnit všechna okna do náměstí," uvedl místostarosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Investice do oken v roce 2018 by měla činit 4,8 milionu korun. Město chce postupně vyměnit či opravit asi 300 oken Valdštejnského zámku. Výměna všech by měla stát 13 milionů korun, většina peněz půjde z dotace ministerstva kultury. "Výměna oken by měla trvat tři roky, hotovo by mělo být v roce 2020," upřesnil Hamáček.

Město chce postupně opravit celý zámek, náklady odhaduje na desítky milionů korun. Dosavadní investice do zámku řešily především havarijní stavy, mimo jiné u kotelny či topení.

Jičínský zámek byl postaven po roce 1608, o 12 let později po výbuchu střelného prachu vyhořel. Za Albrechta z Valdštejna byl roku 1633 znovu vystavěn v barokním stylu. Naposledy prošel zámek větší rekonstrukcí v 60. letech minulého století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články