Spadlou lávku v Troji nahradí provizorní stavba

Vložil
ČTK
06.12.2017 08:30
Praha - Zřícenou lávku v pražské Troji nahradí provizorní přemostění, původně zvažovaný pontonový most by byl nevhodný pro pěší. Císařský ostrov a Troju by později měly spojit dvě nové lávky. Čtyři lidé zranění při sobotním pádu stavby dostanou jako dar po 50.000 korun. Není to odškodné za zdravotní újmy, to bude město řešit po prošetření nehody.


Při pádu lávky pro pěší a cyklisty, která spojovala Císařský ostrov a Troju, se zranili dva lidé vážně a další dva utrpěli pohmožděniny. Pražští radní dnes schválili pro každého ze zraněných dar 50.000 korun. "Jde o akt solidarity. V žádném případě se tedy nejedná o odškodnění, protože to se bude samozřejmě řešit, až se celá věc prošetří," uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Na místě zřícené lávky chce magistrát co nejdříve zavést přívoz a vytvořit dočasné přemostění Vltavy, které by mohlo být postaveno během čtyř až pěti měsíců. Na stavbě přemostění budou s městem spolupracovat odborníci z armády, řekl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice). Vedení města původně chtělo vybudovat pontonový most, od toho ale kvůli nevhodnosti pro pěší nakonec ustoupilo.

Trojská lávka nikdy nebyla v územním plánu města. "To znamená, že pro postavení nové lávky musí dojít ke změně územního plánu," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Městský Institut plánování a rozvoje odešle podnět na změnu plánu kvůli výstavbě dvou nových lávek z Císařského ostrova do Troje. První by stála na místě zřícené stavby a druhá o několik desítek metrů dále po proudu. Schválit změnu plánu potrvá zhruba rok.

"Skutečnost, že lávka postavená v minulosti není v současném územním plánu, sama o sobě neznačí nic negativního. Rozhodně to neznamená, že například stavba nebyla v době vzniku v souladu s tehdejšími předpisy,"
sdělil ČTK advokát společnosti Deloitte Legal Martin Bohuslav.

Zřícenou lávku nyní začnou odstraňovat zaměstnanci společnosti Strabag. Demontáž by měla trvat zhruba 13 dní, záležet bude ale na požadavcích soudního znalce a policie. Náklady budou podle firmy do deseti milionů.

Praha chystá kvůli pádu trojské lávky kontroly a uzavírky některých mostů a lávek. Z bezpečnostních důvodů magistrát uzavřel v pondělí večer lávku přes Berounku mezi městem Černošice a pražskými Lipenci. Starosta pražské části Lipence Michal Popek s uzavřením nesouhlasí, je to podle něj "zbytečná panika" a komplikace pro lidi, co lávku využívají. Jednu lávku pro pěší, která byla postavena podobnou technologií jako zřícená lávka v Praze, nechá prověřit také radnice v Kroměříži ve Zlínském kraji.
0 komentářů
přidat komentář

Související články