Praha si nechá vypracovat mapu infrastrukturních potřeb

Vložil
ČTK
06.12.2017 08:25
Praha - Praha si nechá vypracovat mapu infrastrukturních potřeb. Dokument má městu ukázat, kde chybí například školy, ordinace lékařů nebo obchody. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Mapa má sloužit při plánování rozvoje města a výstavbě. Vypracuje ji Institut plánování a rozvoje (IPR), který se o ni bude starat. Záměr vytvořit mapu radní projednávali několikrát, schválili jej až dnes.


"Chceme vytvořit komplexní mapu chybějící vybavenosti, která nám v předstihu pomůže zjistit potenciální problémy, s nimiž by se pak občané museli každodenně potýkat. Zároveň to bude nástroj pro místní samosprávy, díky kterému budou moci lépe definovat potřebnou infrastrukturu,"
uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Mapa má být využívána při přípravě a aktualizaci územně plánovacích dokumentací, územně analytických podkladů nebo územních studií. Zaměří se na základní lokální infrastrukturu a občanskou vybavenost. Tedy nejen na množství škol, obchodů či úřadů, ale například i na vzdálenost od bydlišť, kapacitu a podobně. Mapa bude obsahovat i tabulkovou část.

Mapa bude sledovat několik oblastí. První je občanská vybavenost a služby a kultura. Druhou skupinou bude volnočasová infrastruktura, což zahrnuje například parky, hřiště a sportoviště. Poslední skupinou jsou komerční služby, kdy se bude mapa zabývat rozmístěním obchodů.

V budoucnu má být dokument, který bude v elektronické i tištěné podobě, revidován a aktualizován. Využívat jej bude nejen město a jeho úředníci, ale i městské části. Primárně bude dokument řešit území Prahy, ale rovněž bude brát v potaz i její bezprostřední okolí a jeho rozvoj.

Poté, co záměr schválí radní, IPR bude mapu tvořit ve dvou etapách, kdy nejdříve zajistí všechna nutná data včetně věkové struktury obyvatelstva v té které části, vytvoří webovou aplikaci a základní uživatelské rozhraní.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
potřebujeme mapu potřeb?
Pražák
07.12.17 11:10
zobrazit všechny komentáře

Související články