Brno-sever má dostat dva miliony na rekonstrukci Arnoldovy vily

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
05.12.2017 15:50
Brno - Brněnští radní navrhli poskytnout městské části Brno-sever dva miliony korun na zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci Arnoldovy vily. Dokumentace bude podkladem žádosti o dotace z Norských fondů. Optimistickým termínem zahájení rekonstrukce v případě úspěšné žádosti je přelom let 2019 a 2020, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).


Arnoldova vila je secesní stavbou z roku 1862, která před pěti lety dosloužila jako mateřská škola. Děti z ní museli odejít kvůli špatnému stavebnímu stavu a nevyhovujícím hygienickým podmínkám. O její obnovu a oživení usiluje spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda.

"Projektová dokumentace by mohla být hotová za tři čtvrtě roku a během této doby chceme s městskou částí, odborníky i spolkem debatovat, čím budoucí kulturní centrum naplnit," řekl Hladík. Z dokumentace mají vyplynout náklady na rekonstrukci a poté by měla vzniknout podrobnější dokumentace pro stavební povolení. "Vzhledem k administrativnímu procesu předpokládám, že nejdříve koncem roku 2019 by se mohlo začít stavět," řekl Hladík.

Vila stojí v nejstarší brněnské vilové zástavbě v Černých Polích u parku Lužánky a je na seznamu nejohroženějších památek Česka. Manželé Arnoldovi ji vlastnili 21 let a poté ji prodali, střídali se v ní různí vlastníci. Spolek, který vznikl loni, se nejdříve snažil o revitalizaci zahrady. Letos 30. září se vila také mimořádně otevřela veřejnosti, lidé si mohli sami projít zahradu a interiéry prohlédnout s průvodcem.

Pokud se podaří vilu opravit, bude již pátá zrekonstruovaná z doby druhé poloviny 19. století a první třetiny 20. století. Lidé už mohou v Brně vidět architektonicky cenné vily Tugendhat, Löw-Beerovu, Stiassni a Jurkovičovu vilu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Arnoldova vila
Ing.arch. Josef Myslivec
07.12.17 10:20
zobrazit všechny komentáře

Související články