Projekt opravy kulturního domu Repre v Mostě vytvoří Artech

Zdroj
Radka Fialová
Vložil
ČTK
23.11.2017 17:35


Most - Projekt na rekonstrukci kulturního domu Repre v centru Mostu vytvoří společnost Artech, která vyhrála veřejnou zakázku. Architektonickou soutěž na rekonstrukci vedení radnice přes protesty některých opozičních zastupitelů a místních obyvatel nevypsalo a ani nevypíše. Samotná rekonstrukce vyjde zhruba na 400 milionů korun.


Zrušení veřejné zakázky na projekt rekonstrukce a vypsání architektonické soutěže dnes navrhla na zasedání zastupitelů opoziční zastupitelka Berenika Peštová (ANO). Bod ale nebyl zařazen do programu. Otevřený dopis primátorovi Janu Paparegovi (za Severočechy) poté přečetla Jana Jungmannová. "Je to nejen o zodpovědnosti za kulturní dědictví, proto prosíme o vypsání architektonické soutěže," uvedla Jungmannová.

Vedení města už dříve argumentovalo tím, že k architektonické soutěži není důvod, protože se nebude měnit vzhled objektu. "Veřejná zakázka na dodávku projektové dokumentace byla vysoutěžena, potřebovali bychom zákonný důvod na její zrušení. V tuto chvíli se domnívám, že už není možné zrušit zakázku a jít cestou architektonické soutěže," řekl dnes primátor. "Nad rámec toho tady máme negativní stanovisko projektanta, který projektoval budovu Repre. Respektujeme jeho nárok," řekl ČTK primátor.

Kulturní dům Repre stojí v centru Mostu u hlavní třídy Budovatelů, hned vedle magistrátu. Město v roce 2010 prodalo objekt za 28 milionů korun. Rozhodčí soud v roce 2015 označil kupní smlouvu za neplatnou a za vlastníka označil Most.

Na objekt už byl v minulosti vydán demoliční výměr. "My jsme se rozhodli jít cestou rekonstrukce, aby budova dál nedegradovala. Ta budova už tu neměla být, my jsme se rozhodli jí vrátit život a její lesk," řekl primátor. Po rekonstrukci by se do objektu mohla přestěhovat knihovna, zachováno zůstane kino, planetárium i společenský sál.

Zpracování dokumentace potrvá zhruba rok. Soutěž na zhotovitele by mohlo město vypsat v roce 2019. Oprava Repre je největší novodobou investicí města, celkové náklady se odhadují na 400 milionů korun. Peníze na realizaci by chtěla radnice částečně čerpat z vlastních prostředků a hledat bude i dotační programy.

Nynější Repre, dříve Oblastní dům kultury horníků a energetiků v Mostě, byl budován jako náhrada za zdemolovaný objekt Repre ve starém Mostě, kde většina budov původní zástavby padla za oběť povrchové těžbě hnědého uhlí. Stavební povolení bylo vydáno v roce 1972, stavbu se ale podařilo dokončit až v roce 1984. Objekt je velmi členitý, některé jeho nadzemní části podpírají betonové sloupy a na střeše je kupole, ve které je planetárium. Budovu obklopuje mělká vodní plocha. S jejím zachováním město nepočítá.
0 komentářů
přidat komentář

Související články