Dostavba objektu u ostravského domu kultury je stále nejistá

Vložil
ČTK
23.11.2017 10:15
Ostrava

Ostrava - Další osud rozestavěného železobetonového objektu proti Domu kultury města Ostravy je nejistý. Ostravští zastupitelé v minulém týdnu odmítli žádost o převod nemovitosti ze současného vlastníka, společnosti Red House Development, na společnost Smart Innovation Center (SIC), která má zájem objekt dostavět. Primátor Tomáš Macura (ANO) dnes novinářům řekl, že sporným materiálem by se zastupitelé mohli zabývat ještě v prosinci.


"Město se nachází v té situaci, že má platný právní vztah s investorem, kterým je v tuto chvíli Red House Development. Podle této smlouvy má investor objekt kompletně dokončit do Silvestra tohoto roku, což je už zřejmě termín z říše snů,"
uvedl Macura.

Podle něj je jasné, že objekt není možné včas dokončit. V tom případě pak od ledna město může uplatnit sankce a na konci března může od smlouvy odstoupit a získat rozestavěný skelet a pozemky zpět do svého vlastnictví. Stavbu chtěla od nynějšího vlastníka převzít a dokončit právě společnost SIC. "Společnost požadovala prodloužení lhůty o devět měsíců a jako kompenzaci za to městu nabídla, a v zásadě i složila na účet města, 15 milionů korun a dodala i bankovní záruky za případné budoucí finanční sankce," uvedl Macura. Návrh ale přesto zastupitelstvem neprošel. "Jaký bude další vývoj, ukážou další týdny. Firma SIC indikovala, že by měla zájem o to, aby se prosincové zastupitelstvo města k tomuto tématu ještě vrátilo. My v tomto smyslu očekáváme od nich nějaký krok. Já osobně ho podmiňuji tím, pakliže by to mělo být téma na prosincovém zastupitelstvu, aby na té stavbě byl v tom zbývajícím období (do zastupitelstva) registrován nějaký pokrok," uvedl Macura.

Michal Burian ze společnosti SIC dnes ČTK řekl, že firma má nadále zájem objekt převzít a celou stavbu dokončit. Byl by rád, kdyby se problémem prosincové zastupitelstvo opět zabývalo. "Na objekt jsem získal dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu, mám ji v podstatě schválenou, jenom to čeká, až začnu stavět," uvedl Burian. Podle něj ale společnost nemůže provádět práce na stavbě, která jí fakticky nepatří. "Nemůžu investovat do cizího majetku," doplnil. Domnívá se, že všechny dosavadní podmínky města splnil.

Společnost Red House Development objekt koupila zhruba za 53 milionů korun v roce 2008. V minulosti město několikrát žádala o prodloužení lhůty pro jeho dostavbu a na rozestavěném objektu, který ve městě chátral zhruba 25 let, se nepracovalo. Předloni v červnu zastupitelstvo nejprve odmítlo opětovnou žádost vlastníka objektu o prodloužení termínu dostavby. Nakonec se obě strany na podmínkách dokončení stavby dohodly. Přestavba začala loni v březnu a podle smluvního dodatku muselo být opláštění stavby, tedy fasáda a střecha, hotovy do konce roku 2016, což společnost splnila. Pak ale požadovala, aby dostavbu převzala společnost Smart Innovation Center a převzetí stavby se dosud nepodařilo vyřešit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články