Velké Meziříčí vybralo na úpravy centra druhý návrh ze soutěže

Vložil
ČTK
23.11.2017 09:15
Velké Meziříčí

MCA atelier



Velké Meziříčí - Zastupitelé Velkého Meziříčí dnes rozhodli, že historické centrum bude upraveno podle návrhu, který v loňské architektonické soutěži skončil druhý. Stojí za ním MCA Atelier Miroslava Cikána. Nepřihlédli tak k výsledkům nezávazného říjnového místního referenda, v němž větší část hlasujících žádala jednání s vítězem soutěže, architektem Davidem Mikuláškem. Výsledky soutěže jsou poznamenány dlouhodobými spory.

Zastupitelé dnes uložili starostovi, aby do konce roku podepsal smlouvu s architektem Cikánem na zhotovení projektové dokumentace k úpravám náměstí. Předtím odmítli protinávrh exstarosty Radovana Necida (člen ODS zvolen za To pravé Meziříčí) odložit rozhodnutí na dobu po komunálních volbách, které budou za rok.

Odpůrci dnes schváleného postupu ČTK řekli, že uvažují o podání podnětu k prošetření u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedli, že podle vyjádření právníků a jiných odborníků, která mají, mohl být porušen zákon. "Buď to podá vítěz (soutěže) nebo opozice nebo to podáme my," předpokládá zmocněnec iniciativy pro referendum Tomáš Bílek.

Výsledky architektonické soutěže byly oznámeny loni v létě. Letos v červnu ale zastupitelé města rozhodli o ukončení spolupráce s autorem nejlépe hodnoceného návrhu a začali jednat s druhým architektem v pořadí. Poukazovali na to, že v případě nespokojenosti s prvním návrhem mají právo zahájit jednání s druhým v pořadí. V září kvůli sporům odstoupil starosta Necid, reagoval tak na nečekanou výměnu pěti ze sedmi členů městské rady. Novým starostou Velkého Meziříčí se 31. října stal předchozí místostarosta Josef Komínek z ČSSD.

Pro jednání s vítězem architektonické soutěže se v referendu vyslovilo 64,5 procenta hlasujících. Referendum sice bylo platné, ale k závaznosti jeho výsledku pro vedení radnice chyběla necelá stovka souhlasných hlasů.

Rozpory byly na radnici uvnitř ČSSD i mezi zastupiteli zvolenými za uskupení To pravé Meziříčí, které minulé komunální volby ve městě vyhrálo. V zastupitelstvu získalo devět míst z 23. Lidovci jich mají pět, stejně jako ČSSD. Dva mandáty získala KSČM a po jednom hnutí ANO a Volba pro město.
0 komentářů
přidat komentář

Související články