Severočeské muzeum dostalo dokumentaci k Ještědu z Vítkovic

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
21.11.2017 21:25
Liberec

Karel Hubáček

Liberec - Severočeské muzeum v Liberci dostalo od odborářů vítkovických strojíren dokumentaci k horskému hotelu a vysílači Ještěd. Ve Vítkovicích byla v 60. letech zhotovena železná konstrukce unikátní věže, která nese jednotlivá podlaží hotelu a skrývá ji laminátový plášť. V balíku byly nejen technické výkresy, ale i statické výpočty nebo třeba oranžové tričko ze 70. let s motivem Ještědu. Je to dokumentace z počáteční fáze projektování Ještědu z let 1964-65, řekl dnes novinářům ředitel muzea Jiří Křížek.


Základní kámen hotelu a vysílače Ještěd byl položen v roce 1966, veřejnosti slouží od roku 1973. Patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Pro svou eleganci a praktické využití moderních technologií získala stavba v roce 1969 prestižní Cenu Augusta Perreta. Ještěd je národní kulturní památkou a lidé ho zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o jeho zapsání na seznam památek UNESCO. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun a další desítky milionů korun od té doby investovaly do jeho obnovy. Objekt ale potřebuje rekonstrukci, která podle odhadů přijde na 200 až 400 milionů korun.

V balíku z Vítkovic objevil ředitel libereckého muzea třeba statický výpočet na laminátový plášť. "Jsou tady úžasné fotografie z průběhu realizace stavby ze 70. let. Opravdu některé záběry, které jsme doposavad neznali. Všechno to má mimořádnou hodnotu, protože archiv Ještědu je velmi neucelený, roztahaný po všech koutech a archivech," poznamenal Křížek. V libereckém muzeu by proto rádi do budoucna koncentrovali dokumentaci, která se týká Ještědu, aby byla snadněji přístupná pro badatele, historiky či památkáře. "Je to tak významná stavba, která si zaslouží vytvořit nějaké dokumentační centrum," řekl.

Ještědu by v budoucnu mohla být věnována samostatná expozice přímo v horském hotelu a vysílači. "Byla by jistě vítaná. Spousta lidí, návštěvníků i hotelových hostů či odborníků žádá nějakou prohlídku, nějaké bližší informace. Nechtějí se tam jen najíst nebo ubytovat. Dnes tam na to ale nejsou prostory," řekla Milena Lánská ze spolku Ještěd 73, který se už několik let podílí na obnově původních interiérů. Pod hlavním schodištěm je nyní zkušebně malá výstava, která představuje hlavně nábytek a vybavení, ať už původní nebo repliky vyrobené v posledních letech podle původní dokumentace. Zájem o ni je podle Lánské velký.
0 komentářů
přidat komentář

Související články