ODS: Brno může s nemovitostmi pro stadion nabýt i dluhy majitele

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
20.11.2017 15:20
Brno

Brno - Brno může nevědomě přijít k dluhu, pokud kvůli získání nemovitostí, jež brání stavbě nového stadionu za Lužánkami, nabude podíly ve firmách majitele staveb Libora Procházky. Novinářům to dnes řekla zastupitelka městské části Brno-střed a advokátka Markéta Vaňková (ODS). Získání podílu v těchto firmách namísto toho, aby město získalo přímo stavby, označila za rizikové. Brno zvažuje, že dá Procházkovi za podíly ve firmě i s nemovitostmi devět bytových domů v historickém centru. Proti tomu se postavila městská část i obyvatelé, kteří chtěli městské byty v centru koupit sami. Město si nechává zpracovat posudky, na jejichž základě se pak rozhodne.

Stadion za dvě miliardy Kč s 30.000 místy má stát na místě starého stadionu, který od počátku tisíciletí chátrá. Fotbalová Zbrojovka Brno tam dříve získala ligový titul. Město nemůže stadion postavit, dokud nevyřeší spory s Procházkou, který má na pozemcích města podzemní garáže, tenisové kurty a komunikace. Město už prohrálo soud kvůli užívání některých ploch. Například střecha garáží slouží jako parkoviště. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) proto řekl, že je potřeba spory vyřešit, aby město neplatilo miliony zbytečně. Město proto zvažuje několik variant od zaplacení peněz až po směnu devíti domů nebo kombinaci směny části domů a doplacení částky. Procházka požaduje nemovitosti za nemovitosti. Jeho majetek by měl být za necelých 300 milionů korun. Město si nechává vypracovat posudky.

Vaňková vidí velké riziko v tom, že město nenabude samotné pozemky, ale podíly Procházkových firem. "Může se stát, že existují dluhy, které nejsou vedené v účetnictví. Z dlouholeté advokátní praxe vím, že nabývání obchodních podílů v případě, že chci pouze nemovitosti, není vhodným a bezpečným krokem," zdůraznila Vaňková.

Podle ní také není jasné, zda může zastupitelstvo města směnit sedm z devíti nemovitostí, které má ve správě městská část Brno-střed. Městská část totiž na zastupitelstvu rozhodla, že je proti tzv. odsvěření domů i proti jejich prodeji. Přestože město tvrdí, že to může učinit, Vaňková má za to, že to není jednoznačné a judikatura nic takového dosud neřešila. Mohlo by to podle ní skončit až u soudu.

Možnost směny se týká domů v ulicích Česká, Masarykova nebo Průchodní a dalších v historickém centru. Obyvatelé nedávno protestovali při jednání zastupitelstva. Domy chtěli v minulosti koupit sami, ale město to neumožnilo. Lidé také nevědí, co s nimi eventuálně pod novým majitelem bude. Vokřál řekl, že směna je jen jednou z možností. Pokud by k ní město přistoupilo, chtělo by po Procházkovi, aby domy opravil, aby zachoval smlouvy nájemníkům, a lidem, kteří by v domech nechtěli zůstat, aby nabídl náhradní bydlení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články