Příručka Bydlení především poskytne návod k řešení bezdomovectví

Vložil
ČTK
20.11.2017 15:10
Praha

Praha - Návod ke zvládnutí problému bezdomovectví poskytne českým expertům, úřadům a neziskovým organizacím Evropská příručka Bydlení především. Popisuje metodu, kterou využívá 13 evropských zemí. Díky rychlému zajištění běžného bydlení s podporou sociálních pracovníků se lidem v tísni daří řešit i ostatní potíže a byt si udržet. Počet osob bez střechy nad hlavou se tak snižuje, a to natrvalo. Českou verzi publikace dnes v Praze na mezinárodní konferenci o řešení bytové nouze představili pořadatelé.


Podle vládní zprávy o plnění koncepce prevence bezdomovectví je v Česku kolem 68.500 lidí, kteří nemají domov. Téměř 120.000 dětí a dospělých pak žije v nejistém či nevyhovujícím bydlení a hrozí jim, že o ně přijdou. Končící Sobotkův kabinet ve svém programu a v koaliční dohodě uvedl, že zákon o sociálním bydlení připraví a prosadí. Slib se mu splnit nepodařilo. Norma měla platit od letoška, její přípravy se ale kvůli neshodám v koalici protáhly. Vládní strany se přely o to, kdo by měl sociální bydlení poskytovat a kdo by ho měl dostávat. Proti navrhované podobě se postavila ve Sněmovně i opozice.

Se zajištěním sociálních či dostupných bytů ve svých volebních programech počítá většina stran, které jsou nyní ve Sněmovně. Jejich představy se ale liší. Platforma pro sociální bydlení, které sdružuje odborníky a organizace na pomoc lidem v tísni, po přijetí zákona volá. Prosazuje právě metodu Bydlení především.

"Je snadnější udělat v životě změny, když máte kde bydlet. Ukazuje se, že to šetří prostředky," uvedla americká odbornice na sociální bydlení Katherine Galeová. Poradenství poskytuje například americké vládě i městům. Podle Galeové v USA trvalo léta, než se z metody Bydlení především stala "národní politika a preferovaný program".

Sociální bydlení v USA upravuje zákon o pomoci lidem bez domova od roku 2002. Připravoval se léta. Vznikl současně i národní plán, který se zaměřuje na zajištění bydlení a měření výsledků, kolik lidí se jak rychle a na jak dlouho dostalo ze dna. Od roku 2010 díky metodě Bydlení především v USA ubylo bezdomovců o 14 procent. Domácností v bytových potížích je o 23 procent méně. Rodin, které byly úplně bez střechy nad hlavou, je méně o 60 procent. Metoda pomáhá i obětem přírodních katastrof, třeba po nedávném hurikánu, shrnula Galeová.

Před více než dvěma lety zavítala expertka do Brna, kde navštívila jednu z ubytoven. Na patře bydlelo 11 rodin, k dispozici měly jediné WC a malou kuchyňku. Město ve spolupráci s neziskovými organizacemi řadě rodin pomohlo přestěhovat se do bytů. "Brno použilo přístup Bydlení především a situace se výrazně zlepšila. Nastal velký pokrok," chválí Galeová jihomoravskou metropoli.

Podle finského experta a poradce finské a britské vlády v otázkách sociálního bydlení Petera Fredrikssona není možné v Česku model z jiného státu okopírovat. "Je potřeba snažit se využít dobré nápady a krást je. Naše zkušenost ukazuje, že musíte mít tři nezbytné prvky v rovnováze - přístup Bydlení především, prevenci i nabídku dostupného bydlení. Existuje řada zemí, které uznávají metodu Bydlení především, ale nemají dostupné bydlení. To nefunguje," uvedl odborník. Podle něj se umístění lidí bez bydlení do bytů projeví na úsporách v rozpočtech. Osoby bez stálého přístřeší totiž nebudou tolik využívat zdravotnická zařízení, neskončí také ve vězení.

Český model sociálního bydlení chystala v minulém volebním období ministerstva práce v gesci ČSSD a pro místní rozvoj ve správě ANO. Oba úřady a jejich vedení se shodnout nedokázaly. "Pokud má stát lidem zajistit střechu nad hlavou v bydlení běžném, nemůže se omezit na poskytování bytu. Musí být připraven na masivní sociální práci. Budoucí nájemce musí absolvovat před nastěhováním trénink. Jsou sociální pracovníci v obcích, na úřadech a v neziskových organizacích připraveni a proškoleni?" řekl na konferenci šéf odboru politiky bydlení ministerstva pro místní rozvoj Jiří Klíma.

Podle Lindy Sokačové z ministerstva práce změnu v Česku nedokáže prosadit a provést jediný resort a pouze sociální práce. "Sociální bydlení není jen v gesci jednoho resortu, tedy ministerstva práce. Hlavní resort, který má na starosti bytovou politiku, je ministerstvo pro místní rozvoj," uvedla Sokačová.
0 komentářů
přidat komentář