Ostrožská Nová Ves otevřela novou radnici a knihovnu

Zdroj
Viktor Chrást
Vložil
ČTK
19.11.2017 18:45
Ostrožská Nová Ves

Ostrožská Nová Ves - Ostrožská Nová Ves na Uherskohradišťsku dnes slavnostně otevřela novou radnici a knihovnu za 73 milionů korun. Stavba, která začala loni v dubnu, zahrnovala i opravu objektu bývalého kina ze 70. let. Obec si na akci vzala padesáti- milionový úvěr, řekl dnes ČTK starosta a krajský radní Pavel Botek (KDU-ČSL).


"Úplně prvotní impulz bylo to, že jsme potřebovali postavit novou knihovnu, která byla v žalostném stavu. Potom, když jsme měli studii, jsme zjistili, že by stavba stála kolem 17 milionů korun. Jevilo se nám to velmi neekonomické,"
sdělil Botek. Obec se proto podle něj rozhodla zrekonstruovat také budovu kina a postavit nový obecní úřad namísto dosavadní 250 let staré a technicky nevyhovující budovy.

Obec s více než 3400 obyvateli má díky dokončení stavby moderní knihovnu i sídlo obecního úřadu s obřadní síní. Nové sídlo získají vedle úředníků i pracovníci pošty. Rekonstrukcí bývalého kina vznikl prostor pro pořádání kulturních akcí se sálem a zázemím pro návštěvníky a účinkující. Pro kulturní akce hodlá obec využít i zahradu mezi knihovnou a obecním úřadem a bývalým kinem. Jednotlivé instituce ještě čeká stěhování, v nových prostorách začnou fungovat na začátku příštího roku.

Například na návštěvníky knihovny čekají mnohem velkorysejší prostory, než na jaké byli dosud zvyklí. "Nová knihovna je o hodně prostornější. Zázemí je moderní, vzniklo hodně úložného prostoru, na mnohem vyšší úrovni je i sociální zařízení," řekla ČTK knihovnice Hana Uherková.

Knihovna je bezbariérová. "Dříve jsme tu měli nešikovné železné schody, což pro starší lidi nebo maminky s kočárky představovalo velký problém," uvedla Uherková. Knihovna podle ní disponuje téměř 12.000 svazky. Má zhruba 400 zapsaných čtenářů, kteří každoročně vykonají 5000 až 6000 návštěv.

Původní odhadované náklady celé stavby činily 63 milionů korun, nakonec jsou však o deset milionů vyšší. "Při stavbě jsme objevili nějaké dědictví otců, o kterých jsme neměli ani zdání. Například tady byl pět metrů hluboký sklep, takže jsme museli kompletně změnit zakládání stavby. Z toho vznikly určité vícepráce. Stavebně jsme skončili na nějakých 66 milionech," uvedl starosta. Další peníze podle něho stálo vnitřní vybavení místností, projektové práce nebo dozorová činnost.

Ostrožská Nová Ves si podle Botka na investiční akci vzala padesátimilionový úvěr, který bude splácet 12 let. "Vůbec nás to neohrozí v další investiční činnosti pro obec," sdělil starosta. Upravený rozpočet obce na letošní rok počítá s příjmy 53,01 milionu korun a výdaji 101,87 milionu korun. Schodek 48,86 milionu korun je kryt úvěrem a zůstatkem na účtu z předchozích let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články