Oprava fasády radnice v Jablonci se protáhne až do příštího roku

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
16.11.2017 15:40
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Oprava jižní a východní strany fasády historické radnice v Jablonci nad Nisou se protáhne do příštího roku. Práce by tam měly skončit až v závěru července. Původně mělo být hotovo už letos v říjnu, stavba se ale protáhla kvůli komplikacím při opravě západní fasády a věže a také nedostatku pracovníků ve stavebnictví. Prodloužení termínu dokončení dnes schválili jablonečtí zastupitelé. Zároveň vyměřili dodavateli penále 1500 korun za každý den prodlení, podle smlouvy to ale mohlo být až 30.000 denně.


"Zakázku na rekonstrukci fasády připravovala radnice od roku 2014 a rozdělila ji do tří etap," řekl na jednání zastupitelstva náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Práce měly začít o rok později, do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil a radnice ho musela vypsat znovu. Oprava tak začala až loni na západní fasádě a věži, zakázku získala liberecká firma SYBAN. Ukázalo se ale, že věž má narušené keramické zdivo, které je třeba vyměnit a zpevnit. Oprava tak byla dokončena až v letošním roce, kdy už firma získala zakázku i na opravy jižní a západní fasády.

Majitel společnosti SYBAN Jan Syrovátko se dnes zastupitelům za průtahy omluvil a požádal o prodloužení termínu a také zmírnění sankcí z 30.000 korun na den na 1500 korun. "Byla by to obrovská finanční rána, kterou nevím, jestli bych mohl ustát. Mám zájem zakázku dokončit a pokud to bude možné ucházet se i o zakázku na severní stranu fasády," řekl Syrovátko. Na zakázku měl připraveno 15 lidí, když se ale práce na věži protáhly, bylo jich potřeba víc. "Velký počet zakázek ve stavebnictví se ale odrazil v nedostatku lidí a já jsem je nedokázal sehnat," přiznal majitel stavební firmy.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněnou budovu město postupně obnovuje, za posledních šest let do ní investovalo přes 35 milionů korun. Město dává postupně opravit okna a pracuje se také na obnově interiérů radnice. Mimo jiné má vestibul od letoška lucerny, které v něm dosud chyběly, protože na jejich výrobu při výstavbě budovy nezbyly peníze. Podle původních plánů je vyrobila specializovaná firma Houska & Douda. Do původní podoby se vrátily i dva salonky. Město letos do obnovy radnice investovalo 14 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články