V Prysku dokončili demolici nevyužívané školy v přírodě

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
23.10.2017 12:50
Nové Město na Moravě



Prysk - V Prysku na Českolipsku dokončili demolici bývalé školy v přírodě a sousední administrativní budovy. Na jejich místě by měl vzniknout prostor k oddychu, časem možná i expozice Lužických hor. Náklady na demolici objektů odhadli původně projektanti na 22 milionů korun, pět milionů obec získala z ministerstva pro místní rozvoj. Nakonec se ale podařilo budovy zbourat za zlomek odhadu. Po veřejné soutěži, do níž se přihlásilo 26 firem, se cenu povedlo snížit na 2,8 milionu bez DPH, řekl dnes ČTK starosta Jan Sviták (Nezávislí).


Areál školy v přírodě vznikl v Prysku v 70. letech minulého století v sousedství staré školy. Léta nevyužívané objekty školy v přírodě a administrativní budovu musela před několika lety obec koupit od soukromých vlastníků zhruba za tři miliony korun. "Obávali jsme se, že by tam mohla vzniknout ubytovna pro sociálně slabé, a to by byl pro obec vážný problém," řekl Sviták. Obec se proto podle něj raději zadlužila, aby objekty získala. Demolice budov stála nakonec obec jen necelý milion korun, zbytek nákladů kryla dotace. "To jsme vůbec nečekali," řekl Sviták.

Otazník ale visí nad osudem staré školy, jejíž základ podle Svitáka pochází už z 18. století. Obec ji původně chtěla zachovat a využít ji pro spolkovou činnost. Ukázalo se ale, že budova je ve velmi špatném stavu a předběžné odhady nákladů na její rekonstrukci jdou podle starosty do desítek milionů korun. To si obec nemůže dovolit. "Proto možná bude levnější ji zbourat a postavit na jejím místě objekt nový, menší," poznamenal. O tom ale bude podle Svitáka rozhodovat nové zastupitelstvo, které příští rok vzejde z voleb.

Demolice v Prysku byla největší akcí tohoto druhu v Libereckém kraji z dotace ministerstva pro místní rozvoj určené na zbourání chátrajících objektů. Celkem takto rozdělilo ministerstvo na demolice 90 milionů korun. Podporu získalo 37 projektů v 11 krajích, nejvíce jich připadlo na Olomoucký. V Libereckém kraji získalo dotaci pět projektů v hodnotě 29,3 milionu korun. S žádostí uspěly vedle Prysku také Jablonec nad Nisou, Josefův Důl, Chrastava a Nové Město pod Smrkem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články