Místo školy bude na pozemku po hotelu Praha venkovní galerie

Vložil
ČTK
23.10.2017 12:35
Praha

Praha - Na části pozemku po bývalém hotelu Praha bude místo základní školy a osmiletého gymnázia Open Gate II venkovní galerie. Rodinná nadace nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho manželky Renáty po dvou a půl letech stále nemá všechna povolení potřebná pro zahájení stavby. Proti záměru jde podle nadace i vládní strategie rozvoje středního školství, která omezuje možnost vzniku nových soukromých gymnázií. Nadace The Kellner Family Foundation to dnes uvedla v tiskové zprávě.


"V České republice se stále více omezuje možnost vzniku nových soukromých gymnázií, kdy například vládní strategie rozvoje středního školství nepočítá s jejich další podporou. Za této situace je mnohem reálnější uskutečnit projekt na vybudování veřejně přístupného neziskového kulturního prostoru,"
uvedla nadace.

Nadace v dolní části areálu zbouraného hotelu Praha na místě bývalých garáží zřídí veřejně přístupnou venkovní galerii a dětské hřiště. Galerie vystaví osm soch a zahradních kompozic britského sochaře Tonyho Cragga, které jsou v majetku PPF Art. Sousední rezidence Hadovka, která měla být rovněž součástí školního areálu, bude využita pro provoz zdravotnického zařízení. V budově někdejší kanadské ambasády bude zdravotnické zařízení soukromé sítě klinik EUC (dříve Euroclinicum). Ta v Česku provozuje síť poliklinik a laboratoří. Skupinu vlastní investiční fond Tuffieh Funds, který založil Jan Blaško.

Soukromá škola Open Gate Praha měla být druhá v pořadí. Proti škole, která od roku 2005 funguje v Babicích u Prahy, měla mít dvojnásobnou kapacitu. Stavět se podle původních plánů mělo začít letos v lednu, hotovo mělo být v červnu 2018. Kvůli odvoláním se zdrželo pořizování potřebných povolení. Investorem stavby měla být skupina PPF.

Hotel Praha zmizel z horizontu Dejvic v červnu 2014. Do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Areál hotelu získala PPF rok před zbouráním. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání dejvické dominanty se lišily. Někteří architekti s demolicí nesouhlasili a hotel označovali za unikátní stavbu. Jiní oponovali, že šlo o průměrnou architekturu. PPF tvrdila, že stavba byla předimenzovaná a neekonomická.
0 komentářů
přidat komentář

Související články