Referendum ve Velkém Meziříčí skončilo patem

Zdroj
Jaroslav Buček
Vložil
ČTK
22.10.2017 09:55
Velké Meziříčí



Velké Meziříčí - Další osud obnovy historického centra Velkého Meziříčí je po skončení místního referenda nejasný. Referenda se zúčastnil dostatečný počet voličů, jen málo jich však hlasovalo pro to, aby město zahájilo kroky k zahájení projektové přípravy obnovy centra podle vítězného návrhu architektonické soutěže. Výsledky město dnes uveřejnilo na svém webu.


V referendu lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby město udělalo veškeré možné kroky k zahájení projektové přípravy obnovy Náměstí a přilehlých ulic podle vítězného návrhu loňské architektonické soutěže. Výsledky soutěže na úpravy centra vyvolaly spory v zastupitelstvu, které minulý měsíc vyvrcholily odstoupením starosty Radovana Necida (člen ODS zvolený za uskupení To pravé Meziříčí).

Z 9373 zapsaných voličů se referenda, které se konalo současně se sněmovními volbami, zúčastnilo 3492 lidí. To představuje 37,3 procenta, k platnosti referenda byla nutná účast 35 procent voličů. K tomu, aby bylo rozhodnutí závazné, pro něj musela hlasovat nadpoloviční většina oprávněných voličů, kteří se referenda zúčastnili, a zároveň alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. Pro odpověď ANO se však vyjádřilo jen 24 procent z celkového počtu.

"Výsledek referenda proto není závazný. Těžko hodnotit, co to pro město znamená. Situaci to neuklidní, diskuse budou pokračovat. Byl bych rád, kdybychom se dohodli," řekl ČTK místostarosta Josef Komínek (ČSSD).

Referendum vyvolala občanská iniciativa Za Náměstí VM poté, co zastupitelé města odmítli opravu náměstí podle vítězného návrhu architekta Davida Mikuláška a rozhodli se jednat s druhým v pořadí soutěže, architektem Miroslavem Cikánem. Pak neschválili ani referendum o vítězném návrhu, ačkoliv pro něj iniciativa sehnala potřebné podpisy. Konání referenda nakonec nařídil soud. "Uvidíme, co bude dál. Zatím nelze říci, jak bude vývoj pokračovat, nevíme, jak se k tomu postaví zastupitelé," řekl zmocněnec iniciativy Tomáš Bílek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články