Stav budovy karlovarské uměleckoprůmyslové školy zhodnotí posudek

Vložil
ČTK
19.10.2017 14:45
Karlovy Vary



Karlovy Vary - Karlovarský kraj si nechá zpracovat odborný posudek stavu budovy Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech, které hrozí i demolice. Hotov má být do konce roku a podle jeho závěrů se kraj rozhodne, co s budovou s narušenou statikou udělá, řekl ČTK krajský radní Jaroslav Bradáč (SPO).


"Karlovarský kraj zadal poptávkové řízení na dodání odborné expertízy stavu staré budovy keramické školy, abychom vyhověli požadavkům památkářů a zjistili podrobný stav budovy. Ze tří nabídek byl vybrán Kloknerův ústav při ČVUT,"
uvedl Bradáč. Cena posudku má být 145.000 korun.

Podle Bradáče jsou stále ve hře tři varianty. Buď posudek ukáže, že je možné za rozumné peníze budovy opravit, nebo bude nutné budovu zdemolovat a na jejím místě postavit novou, nebo se celá škola přestěhuje na jiné místo.

Problémy ze statikou jsou způsobeny zřejmě použitím hlinitanového cementu v konstrukcích budovy, který za určitých okolností časem degraduje a rozpadá se. Stejný materiál byl použit například i na stavbu Baťova domu v Mariánských Lázních, který byl zdemolován v roce 2015. Ale je i v mnohých dalších budovách postavených ve 20. a 30. letech minulého století.

V objektu z roku 1920 měla škola například nově vybavenou laboratoř, ale také osm nájemních bytů, které jejich obyvatelé po upozornění statika museli prakticky ze dne na den opustit. Průmyslová škola nyní využívá jen novou část školního komplexu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články