V Ústí nad Orlicí stroje bourají bývalou textilní továrnu Perla 01

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
19.10.2017 11:45
Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - V Ústí nad Orlicí stavební stroje bourají většinu objektů bývalé textilní továrny Perla 01. Na jejich místě město v budoucnu postaví novostavbu domu dětí a mládeže a Pardubický kraj novou střední školu uměleckoprůmyslovou. Jedna hala je již zbouraná, práce budou pokračovat až do začátku příštího roku, neboť musí brát ohled na okolní hustou zástavbu a požadavky hygieniků, řekl ČTK starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).


"Musí se to bourat pro laika nelogicky, od prostředka místo ze stran, aby haly, které zůstávají po stranách, tvořily hlukovou clonu vůči okolí. Není to tak, že by firma přijela a zprava doleva to zbourala a měla to za dva měsíce hotové," uvedl Hájek.

Z původního areálu půjdou k zemi všechny výrobní haly včetně podnikové prodejny, což je asi 80 procent budov. Stát zůstane administrativní budova na rohu ulic Lochmanova a 17. listopadu, jídelna Perly a objekt agentury Vidocq, který není ve vlastnictví města.

Podle Hájka by plocha neměla být zatížena starým znečištěním a nebude ji nutné sanovat. Nebezpečné materiály jsou obsaženy jen ve stavebním materiálu, například azbest.

Areál město koupilo před sedmi lety. Ještě než textilní továrna v roce 2009 zkrachovala, zaměstnávala 400 lidí. Dům dětí a mládeže by město mohlo zprovoznit v letech 2018 až 2019. Investice bude stát 54 milionů korun, radnice očekává dotaci 18 milionů korun.

Část areálu bude zřejmě na prodej například pro výstavbu bytů nebo obchodů. Město si chce ponechat zhruba třetinu plochy z 32.000 metrů čtverečních. V areálu je nyní parkoviště, sklady, jídelna, bezpečnostní agentura, kanceláře, lékařská ordinace, autoškola a dvě prodejny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články