Objekt u Domu kultury města Ostravy zřejmě nebude přestavěn včas

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
18.10.2017 19:10
Ostrava

Ostrava - Železobetonový objekt naproti Domu kultury města Ostravy zřejmě nebude hotov do konce roku, jak předpokládala smlouva mezi městem a vlastníkem objektu, kterým je společnost Red House. Na město se opakovaně obrátila se žádostí o převod nemovitosti na společnost Smart Innovation Center (SIC), která by problematickou stavbu měla dokončit. Termín však chce posunout na konec srpna příštího roku, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO).


Dalším postupem při dostavbě takzvaného skeletu se dnes měli zabývat i městští zastupitelé, kteří nakonec materiál z jednání stáhli. Vrátit se k němu chtějí na listopadovém jednání. "Chceme ten měsíc využít ke zvýšenému tlaku, aby se konečně na té stavbě začalo dělat," uvedl Macura. Připomněl, že několik měsíců se na stavbě vůbec nic neděje.

Majitelem objektu je podle primátora ještě stále firma Red House, která má s městem smlouvu, podle níž měl být celý objekt hotov do 31. prosince 2017. "I laickým pohledem je zřejmé, že to není reálné," řekl Macura. Red House podle něj usiluje o převod nemovitosti na společnost SIC. Do příštího jednání zastupitelstva chce město proto dopracovat i potřebnou smluvní dokumentaci tak, aby pro město byla co nejméně riziková.

Společnost Red House Development objekt koupila zhruba za 53 milionů korun v roce 2008. V minulosti město několikrát žádala o prodloužení lhůty pro jeho dostavbu a na rozestavěném objektu, který ve městě chátral zhruba 25 let, se nepracovalo. Předloni v červnu zastupitelstvo nejprve odmítlo opětovnou žádost vlastníka objektu o prodloužení termínu dostavby. Nakonec se obě strany na podmínkách dokončení stavby dohodly. Přestavba začala loni v březnu a podle smluvního dodatku muselo být opláštění stavby, tedy fasáda a střecha, hotovy do konce roku 2016, což společnost splnila. Pak ale požadovala, aby dostavbu převzala společnost Smart Innovation Center. Převzetí zastupitelé řešili už v květnu, když souhlasili s tím, že umožní prodej objektu. Smlouva ale podle Macury nikdy nevstoupila v účinnost, protože SIC nedoložil městu požadované bankovní záruky na smluvní pokutu, kterou by firma musela zaplatit v případě, že by stavbu nedokončila.

Pokud město nepřistoupí na prodloužení termínu dostavby, má podle Macury stále ještě možnost podle platných smluv se společností Red House na konci března 2018 od smlouvy odstoupit. Nemovitosti by v tomto případě mělo získat zpět.

Rozestavěný dům měl být původně krajským sídlem komunistické strany. Po roce 1989 zůstal stát jako torzo minulého režimu. Stojí přitom na poměrně frekventovaném místě v blízkosti kulturního domu i krajského úřadu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články