Praha 3 připravuje úpravy náměstí Jiřího z Poděbrad

Vložil
ČTK
17.10.2017 19:00
Praha

Praha - Městská část Praha 3 připravuje úpravy náměstí Jiřího z Poděbrad. Projekt z roku 2002, který vyhrál v architektonické soutěži, byl aktualizován podle současných požadavků. ČTK o tom informovala starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09). Letos na jaře Praha 3 získala územní rozhodnutí a nyní plánuje požádat o stavební povolení.


Podle propočtu nákladů z roku 2015 by cena úprav měla být zhruba 73 milionů korun bez DPH. Částka nezahrnuje náklady na stavbu nových přístřešků a eskalátorů do vestibulu metra a dopravní úpravy Vinohradské ulice. "Městská část Praha 3 si sama nemůže ze svého rozpočtu dovolit financovat tak náročnou rekonstrukci tohoto celoměstsky významného prostoru, kterým je náměstí Jiřího z Poděbrad," uvedla Hujová.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) jí prý přislíbila, že do návrhu rozpočtu hlavního města na příští rok bude prosazovat částku 80 milionů korun. V lednu 2014 už minulá vedení metropole a městské části uzavřela memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře projektu.

Architektonický návrh počítá s osázením náměstí vzrostlými lipami a platany a s vydlážděním plochy před kostelem. Bude sloužit pro společenské akce nebo třeba farmářské a jiné trhy. Minulé vedení radnice chtělo s rekonstrukcí největšího žižkovského náměstí, jehož dominantou je kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, začít už v roce 2015.

V minulosti se v souvislosti s úpravami mluvilo o vybudování obrovského podzemního parkoviště pro 450 aut za 750 milionů korun. Od záměru ale radnice už dřív ustoupila.
0 komentářů
přidat komentář

Související články